Igor Crnadak o odluci CIK-a: 'Nije još svanulo, ali se bar malo razdanilo'

1
Radiosarajevo.ba
Igor Crnadak o odluci CIK-a: 'Nije još svanulo, ali se bar malo razdanilo'
Foto: PDP / Igor Crnadak

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak reagovao je na odluku Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, kojom je potvrđeno da će Nenad Vuković preuzeti mjesto petog delegata u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

U svojoj objavi, Crnadak je izrazio zadovoljstvo zbog konačne realizacije volje narodnih poslanika, te istakao da je pravda napokon pobijedila nakon gotovo dvije godine borbe. On je posebno ukazao na to da su SNSD-ove tvrdnje o zadržavanju mandata Snježane Novaković Bursać bile neosnovane.

"U ovoj zemlji nepravda je mnogo puta pobijedila, a sila, moć i korupcija su zbog toga pomislili da su svemogući. Ipak, ima ona narodna u koju moramo vjerovati: možeš kako hoćeš, ali ne možeš dokle hoćeš", napisao je Crnadak.

Pogledajte prve fotografije nakon pucnjave u Sarajevu: Ima ranjenih

Pogledajte prve fotografije nakon pucnjave u Sarajevu: Ima ranjenih

"Od danas je PDP-ov Nenad Vuković srpski delegat u Domu naroda. Isti tako, Snježana Novaković Bursać, koja je nepravedno obavljala tu funkciju do sada, od danas više nije delegat. Predsjednik SNSD voli koristiti termin "okačiti mačku o rep", pa upravo to može uraditi sa svojim izjavama da Vuković neće preuzeti mandat.

Od danas Snježana nema nikakvo pravo da sjedi u stolici delegata i bilo bi dobro da je Dodik prestane sramotiti i nagovarati da se gura sa skupštinskim obezbjeđenjem i glumi da je i dalje delegat.

Pored lijepog osjećaja kad pravda pobijedi, za mene je ovo i lična satisfakcija, jer sam od prvog dana, kao član Komisije za izbor delegata, tvrdio da je PDP-ov listić ispravan.

Pozivam rukovodstvo Doma naroda da ne razmišlja o mogućim opstrukcijama na koje ih nagovara SNSD. Gotovo je, SNSD je izgubio sredstvo za ultimatume i ucjene.

Nije još svanulo, ali se bar malo razdanilo", napisao je Crnadak na svom Facebook profilu.

Podsjetimo, CIK BiH donio je zaključak da se izmijeni odluka od 16. januara 2023. godine, u kojoj je ime Snježane Novaković-Bursać zamijenjeno imenom Nenada Vukovića iz PDP-a. Ova odluka stupa danom objave u Službenom glasniku BiH.

Nakon održanih izbora 2022. godine u NSRS birano pet delegata za Klub srpskog naroda. Lista PDP-a i SNSD-a imale su isti broj glasova pri izboru petog delegata za taj klub, ali PDP-u taj glas u NSRS nije priznat.

Tada je za delegatkinju izabrana Snježana Novaković-Bursać iz SNSD-a. Na tu odluku PDP se žalio, a CIK BiH je njihovu žalbu uvažio.

PDP se žalio i Ustavnom sudu BiH koji je uvažio njihovu apelaciju, a shodno toj odluci Sud BiH je naložio CIK-u da provede žrijebanje i na taj način izabere delegata iz NSRS. Žrijeb je odlučio da  Nenad Vuković ulazi u Dom naroda PSBiH, a više o tome pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije