CIK objavio uputstvo za građane BiH u inostranstvu: Glasat će elektronski

0
Radiosarajevo.ba
CIK objavio uputstvo za građane BiH u inostranstvu: Glasat će elektronski
Foto: Printscreen / Centralna izborna komisija

Centralna izborna komisija je obavijestila građane koji žive u inostranstvu, a imaju pravo glasa u BiH. Prijave mogu podići najkasnije do 23. jula 2024. godine.

Građani BiH koji su se prijavili za glasanje izvan BiH putem portala e-Izbori na prošlim Općim izborima, potrebno je da potvrde svoje prijave, dopune eventualne izmjene ukoliko ih je bilo, te dostave svu potrebnu dokumentaciju kako bi pristupili narednim izborima.

Nakon otvaranja korisničkog naloga, birač na unesenu e-mail adresu dobija potvrdu o uspješnoj prijavi na portal e-Izbori sa korisničkim imenom i šifrom.

EURO 2024 | Španija nakon drame i produžetaka izbacila Njemačku i prva prošla u polufinale

EURO 2024 | Španija nakon drame i produžetaka izbacila Njemačku i prva prošla u polufinale

Da bi prijava bila uspješna, potrebno je da iz e-mail poruke klikne na link "potvrda e-maila", nakon čega dobija potvrdu o uspješnom potvrđivanju i mogućnost da se prijavi u elektronski sistem.

Prijava u elektronski sistem se vrši tako što se unese e-mail i dobijena šifre, u roku od 15 minuta od prijema šifre, zatim se klikne na "prijava". Nakon prijave u aplikaciju, potrebno je odmah promijeniti pristupnu šifru klikom na "izmjena šifre".

Prvo se otvara obrazac sa općim podacima koje je potrebno pročitati, a zatim kliknuti na "naprijed". Drugi korak je popunjavanje obrasca prijave za glasanje izvan BiH, a nakon popunjavanja obrasca potrebno je kliknuti na "snimi podatke".

U formi tri obrasca, klikom na "učitaj dokument" otvorit će se prozor elektronski pohranjenih dokumenata. Kliknuti na dokument koji se želi priložiti i na kraju pritisnuti tipku "štampaj obrazac".

Štampani obrazac obavezno potpisati istovjetno potpisu na identifikacionom dokumentu, slikati ili skenirati, te preći na formu obrasca četiri i kliknuti na "učitaj dokument", označiti snimljeni obrazac prijave i kliknuti na "open".

Nakon učitavanja, provjeriti sa desne strane da li je učitan dokument. Prije slanja prijave mogu se provjeriti uneseni podaci, a zatim kliknuti na "pošalji zahtjev".

Kada Centralna izborna komisija BiH obradi zahtjev, obavijest će biti dostavljena na e-mail podnosioca zahtjeva. U slučaju nejasnoća, birač putem aplikacije može podnijeti zahtjev za podršku.

Do 3. jula 2024. godine, portalu e-Izbori pristupilo je i otvorilo nalog 17.018 korisnika, od čega 13.623 birača ispunjava uslove za glasanje izvan BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije