Iduće sedmice počinju suđenja za ratne zločine u Prijedoru i Rogatici

Fena
Iduće sedmice počinju suđenja za ratne zločine u Prijedoru i Rogatici
Radiosarajevo.ba / Sud BiH
U Sudu Bosne i Hercegovine iduće sedmice počinje suđenje Radetu Vlasenku, Dragi Končaru i Milanu Krupljaninu za zločine počinjene na području Prijedora, prenosi BIRN.

Vlasenko, Končar i Krupljanin optuženi su za ubistvo osam žrtava na području Kozarca i Prijedora, dok se Vlasenku na teret stavlja i da je iz logora Trnopolje odveo trojicu civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih je jedan ubijen. Početak suđenja trojici nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) zakazan je za srijedu, 18. januara.

Za četvrtak, 19. januara zakazan je početak suđenja Branetu Planojeviću, nekadašnjem pripadniku VRS-a, optuženom za zločin nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima počinjen na području Rogatice.

U ponedjeljak, 16. januara, prvi svjedok Tužilaštva dat će iskaz na suđenju Jovanu Tintoru, nekadašnjem predsjedniku Kriznog štaba opštine Vogošća, optuženom za učešće u širokom i sistematičnom napadu na nesrpsko stanovništvo te opštine od aprila do kraja jula 1992. godine.

Prvi svjedoci odbrane Mileta Puljića, optuženog za zločine počinjene na području Mostara, planirani su za srijedu.

Istog dana će u svoju korist svjedočiti Jadranko Šaran, optužen za zločine počinjene u Bosanskoj Krupi. Njemu se sudi sa Samirom Šabićem i Zijadom Kadićem.

Za srijedu su planirane završne riječi odbrane Marka Miloševića, koji je sa Ostojom Stanišićem optužen za genocid počinjen u Srebrenici.

U utorak, 17. januara, na rasporedu su završne riječi Tužilaštva BiH u predmetu protiv Muhameda i Tarika Šišića, Aziza Šuše i Emira Drakovca, optuženih za zločine počinjene na području Rogatice i Foče.

Pred Sudom BiH je za petak, 20. januara, zakazan nastavak iznošenja završnih riječi odbrane u predmetu protiv Safeta Mujčinovića, Ramiza Halilovića, Zijada Hamzića, Osmana Gogića, Nusreta Muhića i Nedžada Hodžića, optuženih za zločine počinjene na području Kladnja.

Naredne sedmice nastavljaju se suđenja za zločine u Vitezu, Bužimu, Bileći, Prozoru, Brčkom, Rogatici, Srebrenici, Bosanskoj Krupi, Ljubuškom, Mostaru, Kladnju, Konjicu i Janji, prenosi BIRN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije