IDDEEA BiH predstavila eGates: Projekat kojim se bh. građanima olakšava putovanje

0
Radiosarajevo.ba
IDDEEA BiH predstavila eGates: Projekat kojim se bh. građanima olakšava putovanje
Foto: IDDEEA BiH / IDDEEA BiH predstavila ABC ili eGates:

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Agencija) je organizovala sastanak na temu "Uvođenje automatiziranih sistema kontrole granica – ABC ili eGates". Sastanku su prisustvovali predstavnici Granične policije Bosne i Hercegovine, Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), kao i predstavnici međunarodnih aerodroma u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

Direktor Badnjević je svim prisutnima predstavio ovaj projekat koji se odnosi na tehnički napredne sisteme koji koriste biometrijsku tehnologiju za identifikaciju i verifikaciju identiteta putnika. Pojasnio je da uvođenjem ovih sistema možemo znatno olakšati putovanja našim državljanima, a takođe i iskoristiti sve funkcionalnosti biometrijskih putnih isprava koje građani BiH posjeduju.

Svi prisutni su podržali inicijativu i dogovorili nastavak saradnje, uz zajednički cilj da se što prije implementiraju ovi napredni sistemi na svim relevantnim graničnim prijelazima i aerodromima u zemlji. Na sastanku je naglašeno da će ovaj projekat značajno unaprijediti efikasnost i sigurnost graničnih kontrola, čime će se povećati i zadovoljstvo putnika te ukupna sigurnost države. Dalji koraci će uključivati detaljno planiranje, tehničku pripremu i koordinaciju između svih uključenih institucija kako bi se osigurao uspješan razvoj i implementacija projekta.

Policija pretresa apartmane na Bjelašnici: Velika akcija 'Incitat' u Sarajevu

Policija pretresa apartmane na Bjelašnici: Velika akcija 'Incitat' u Sarajevu

Kroz implementaciju ovih aktivnosti, IDDEEA BiH ispunjava ciljeve 1 i 6 EU Digitalne strategije koji se odnose na unapređenje digitalne infrastrukture i interoperabilnosti. Takođe, uvođenje naprednih tehnologija u graničnu kontrolu predstavlja inovaciju koja unapređuje infrastrukturu i potiče industrijski razvoj. Ovi sistemi moderniziraju procese i povećavaju efikasnost i sigurnost granica što predstavlja doprinos ostvarenju cilja 9 Un-ovih održivih razvojnih ciljeva (SDG).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije