... / I Haris Zahiragić komentirao navode o 'malina respiratorima' na KCUS-u

04. 04. 2021. u 21:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nizu reakcija na dva pisma, navodno, anesteziologa s KCUS-a koji upozoravaju na neupotrebljivost tzv. malina respiratora u liječenju COVID pacijenata, pridružila se i ona od kantonalnog zastupnika u Sarajevu Harisa Zahiragića (SDA).

Zahiragić je na društvenim mrežama objavio poduži post u kojem priča o smrtnosti od COVID-a, KCUS-u, politici i slično.

"Kanton Sarajevo ima oko 12 posto stanovništva Bosne i Hercegovine, ali nažalost je u Kantonu Sarajevo do dana 03.04.2021. godine bilo oko 24 posto ukupno zaraženih u Bosni i Hercegovini. To jeste 42.495 zvanično zaraženih.

Uprkos takvim strašnim brojkama, koje su dovele do preopterećenja zdravstvenih ustanova, smrtnost u KS od COVID-19 je 2.28 posto!

Tuzlanski Kanton s druge strane, koji ima više stanovnika, ali i skoro tri puta manje zaraženih (svega 16.676), ima smrtnost od čak 4.49posto! (skoro duplo veću). SBK, nažalost, ima smrtnost od 7,64%, a ZDK zabrinjavajućih 9,11%! Entitet "Rs" ima 54.538 zaraženih, a ukupnu smrtnost 5%!", pisao je Zahiragić, te dodao:

"Dakle, Kanton Sarajevo, koji procentualno, ali i generalno, ima ubjedljivo najviše zaraženih, ima uz HNK koji ima mnogo manje zaraženih, najmanju smrtnost.

Veliki broj zaraženih u KS je vjerovatno posljedica loših odluka aktuelne Vlade KS i Kriznog štaba KS, a broj umrlih ili izliječenih je rezultat zdravstvenih ustanova koje se bave liječenjem pacijenata od COVID-19, prije svih KCUS-a, a onda i Opće bolnice, Doma zdravlja i Hitne pomoći.

Kada je u pitanju sinoćnje neznaličko poređenje smrtnosti u Općoj bolnici prim.dr. Abdulah Nakaš i KCUS-u - to je bespredmetno porediti. Zašto? Zato što najteži pacijenti idu u KCUS, pa čak ih i iz Opće bolnice, ukoliko se pogorša stanje, prebacuju u KCUS - što je normalno, jer je Opća bolnica zapravo bolnica sekundarnog nivoa, a "KCUS" univerzitetski klinički centar tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite."

U uslovima ovakve borbe za svaki život, dalje navodi Zahiragić, "pustiti anonimno pismo navodnih 'anesteziologa' u medije - a iste ne dostaviti organima, ne da je neodgovorno, nego je i veoma, veoma opasno! Također, neke navodne viber poruke u kojima se poredi KCUS sa Aušvicom su morbidne."

"Sinoć je dr. Almir Badnjević nastupio na FACE-u, čovjek koji je prvi problematizirao same respiratore, ali i koji ih je u konačnici verificirao nakon čega su stavljeni u neku vrstu upotrebe. Čovjek je kazao da su oni ispravni, da niko nije prijavio neki problem ni njegovoj firmi ni proizvođaču, ali da se zna za šta se tačno oni mogu koristiti, te da je odluka i procjena na kojim pacijentima se mogu koristiti na samim doktorima. Kako nije kazao ono što se možda od njega očekivalo, već u nastavku emisije je i on sam postao meta narednih gostiju.

Ko god je napisao pismo, a ne dokaže njegovu vjerodostojnost i istinitost, ali i svako ko je svjesno učestvovao u kreiranju ove opasne vijesti i kampanje - ukoliko se pokaže neistinitom - na šta ukazuje statistika sa početka, ali i posljednje saopštenje KCUS-a, mora odgovarati!

Ukoliko je istinit, bilo koji navod iz tog anonimnog pisma vezan za kineske respiratore u KCUS-u (kojih je usput rečeno izuzetno mali broj od ukupnog broja respiratora), postavlja se pitanje ko je donosio odluke da nekoga stavi baš na taj respirator? Isključivo doktori, anesteziolozi! I šta, oni sada sami sebe optužuju za ubistvo ili za nesavjesno liječenje? Budimo realni...", navodi Zahiragić.

Poziva se potom na saopštenje KCUS-a, u kojem se navodi da nijedan pacijenat nije preminuo radi tih par kineskih respiratora - "a to se ne može slagati".

"Kažu da je pismo navodno pisalo 17 zaposlenih na KCUS-u, i da je tek onda naknadno pušteno u medije. Onda nam naknadno i otkriju koji doktor je zapravo to pisao, pa ga ovom prilikom pozivam da lično istupi i preuzme odgovornost za ovakve teške kvalifikacije.

Očekujem danima neki politički kontra napad, s obzirom da nakon lokalnih izbora stranke pozicije/opozicije nikada lošije nisu stajale, što je kumuliralo izborima u Srebrenici, Mostaru, pandemijskom krizom u KS i (ne)izborom Gradonačelnika Sarajeva, ali nisam mogao da vjerujem da bi neko mogao ići ovim putem. Evo, ne želim ni sada da vjerujem, ali jutrošnji naslovi "Sebijini respiratori ubijaju" - samo na to ukazuju.

U svakom slučaju, trenutno ne postoji mjesto na svijetu u kojem se pandemija i životi građana ovako brutalno koriste kao sredstvo političke borbe - žao mi je zbog toga.", kaže Zahiragić, pa pita:

"Zamislite kako je sada onima koji su izgubili svoje najmilije?
Kako je onima čiji su članovi porodice bolesni i leže u bolnicama - ko će njima nadoknaditi zdravlje i psihozu kojoj su izloženi?
Kako je doktorima i medicinskom osoblju koji već godinu dana svaki dan rade do iznemoglosti?
Kako je članovima porodice doktora koji nisu vidjeli svoje očeve, majke, djecu, jer rade bez prestanka, a koje sada neko optužuje da su ubice?"

"Dakle, da rezimiram, zahtijevam, kao i svi građani vjerovatno, mnoge odgovore od nadležnih. Pozivam sve vas da konačne stavove donosite nakon što čujete sve strane i nakon što istinu utvrde relevantni ljudi i organi!

A onda, neko će morati odgovarati, jer nije se šaliti sa ovako ozbiljnim temama u ovako ozbiljnim vremenima!

P.S. Pojavljuje se upravo, dok sam pisao status, zahtjev navodne "Građanske inicijative" za proteste, kažu da broje 30.000 članova, a ne govore da su te članove skupili dok se grupa zvala "Hoćemo da Bogić Bogićević bude gradonačelnik" - a poznato je i ko je tu facebook grupu izvorno napravio.
Sve navedeno je dokaz kako je cijela "briga" za živote građana duboko ispolitizirana sa više strana, a time i do kraja kompromitovana", zaključio je Haris Zahiragić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (23)