I Dragan Čović čestitao Dan nezavisnosti BiH

11
Radiosarajevo.ba
I Dragan Čović čestitao Dan nezavisnosti BiH
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović na društvenoj mreži X.com (bivši Twitter) Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

"Danas obilježavamo Dan neovisnosti BiH, države utemeljene na principu jednakopravnosti tri konstitutivna naroda.

Ustavno domoljublje i poštivanje prava državotvornih naroda, te svih građana, preduvjet su za napredak i iskorake naše domovine. Sretan dan neovisnosti", poručio je Čović.

Romi proslavljaju svoj najveći praznik: Ovako izgleda Đurđevdan na Gorici u Sarajevu

Romi proslavljaju svoj najveći praznik: Ovako izgleda Đurđevdan na Gorici u Sarajevu

Podsjetimo, 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, slavi se povodom uspješno provedenog referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održanog 29. februara i 1. marta 1992. godine.

Glasalo je tada 2.073.568 glasača (izlaznost 63,7 posto građana s pravom glasa u BiH). Za nezavisnost izjasnilo se čak 99,7 posto osoba izašlih na referendum.

Referendumsko pitanje glasilo je: "Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije