I Dodik se obratio Malmu: Komšićevo pismo tretirajte kao nezadovoljstvo pojedinca

Radiosarajevo.ba
I Dodik se obratio Malmu: Komšićevo pismo tretirajte kao nezadovoljstvo pojedinca

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Kraljevske švedske akademije nauka Matsu Malmu kao reakciju na pismo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Podsjetimo, Komšić je Malmu iznio protest zbog dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu i pozvao članove Kraljevske švedske akademije nauka da preispitaju odluku.

Komšić pisao Malmu: Dodjelom nagrade Handkeu Švedska akademija nauka negira genocid

"Iz medija smo saznali da Vam se pismom obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. Želim da Vas obavijestim da je sadržaj u pismu gospodina Komšića njegov lični stav, a nikako stav BiH, pa Vas molimo da to pismo tretirate kao nezadovoljstvo pojedinca u BiH", istakao je Dodik u pismu upućenom Malmu.

Dodik poručuje Malmu da RS cijeni da je odluka da ovu prestižnu nagradu dobije Peter Handke donesena "uz punu svijest o vrijednosti i značaju njegovog književnog opusa bez koga bi svijet u kome živimo sigurno bio siromašniji".

"Dodjelom ove nagrade, i Nobelov komitet na najbolji način se odužio tom izuzetnom piscu i njegovom djelu. Kampanja koja se vodi protiv Petera Handkea od trenutka kada se saznalo za nagradu je pokušaj politizacije kulture i revizije istine", navodi Dodik u pismu i poručuje da je Nobelova nagrada za književnost završila u pravim rukama.

"Ovom nagradom Handkeu vraćeno je povjerenje u vrednovanje svjetskih dostignuća u različitim oblastima, pa i u književnosti", saopćeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije