Očekivano: Milorad Dodik uputio čestitku Peteru Handkeu

Radiosarajevo.ba
Očekivano: Milorad Dodik uputio čestitku Peteru Handkeu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je austrijskom piscu Peteru Handkeu na Nobelovoj nagradi za književnost, naglasivši da je priznanje koje je dobio dokaz da pravda nije u potpunosti izgubljena, prenosi RTRS.

„Vi i Vaše sveukupno uticajno književno djelo ste tu nagradu i zaslužili“, ocijenio je Dodik.

On je rekao da je, kao i svi građani RS, sa oduševljenjem primio vijest da je Handke dobitnik najprestižnije svjetske nagrade za književnost.

„Posebna osjećanja i poštovanje prema Vama, pored književnog djela, gajimo kao velikom pravedniku današnjice i velikom prijatelju Srba i Srbije, koji se, kada su mnogi u svijetu ćutali, glasno usprotivio NATO bombardovanju Srba u BiH i Srbiji“, naglasio je Dodik u čestitki.

Član Predsjedništva BiH zahvalio je Handkeu na beskompromisnim stavovima, kao čovjeku koji iznad svega poštuje istinu za koju se uvijek borio, posebno kada je riječ o srpskom narodu.

„Zahvaljujemo Vam još jednom na razumijevanju koje ste pokazali zastupajući pravedne srpske interese i hvala na Vašoj divnoj literaturi. Nobelova nagrada koju ste dobili dokaz je da pravda nije u potpunosti izgubljena. Primite još jednom moje i čestitke svih građana RS“, naveo je Dodik u čestitki.

Podsjećamo, Handke je pisac koji je branio Miloševićev režim i ratne zločine u BiH.

Handkea je 2013. godine Akademija nauka i umjetnosti RS izabrala za inostranog člana.

„Nisam vaš inostrani član, ne osjećam se tako, ja sam domaći. Uvijek ću ostati vjeran svojim osjećanjima i vjeran Srbiji i tu nemam nikakvih problema. To je prirodno“, poručio je Handke.

Ostala je zabilježena njegova rečenica da su „RS i Srbija dvije zemlje u kojima istinska Evropa živi i dalje“.

Handke je u znak protesta protiv NATO bombardovanja SR Jugoslavije vratio Bihnerovu nagradu vrijednu 50.000 eura, a od njemačkog ministra zahtijevao da mu vrati sve njegove knjige.

Nobelova nagrada za književnost se zasniva na cjelokupnom opusu autora, a ako na stranu postavimo Hankeova djela, njegovi stavovi, ljudski kvaliteti i antifašističke pozicije su više nego upitne i sramne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije