I danas na snazi crveni meteoalarm: Objavljena prognoza do petka, evo kada se očekuje kiša

1
Radiosarajevo.ba
I danas na snazi crveni meteoalarm: Objavljena prognoza do petka, evo kada se očekuje kiša
FOTO: AA / Sarajevo

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica, Ivan Sedlo i Široki Brijeg 19; Bugojno, Livno i Sarajevo 21; Banja Luka, Bihać, Doboj, Sanski Most, Tuzla i Zenica 24; Bijeljina, Neum, Prijedor, Stolac i Trebinje 25; Gradačac 26; Mostar 27°C.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40°C.

Ko je novi komandant NATO u BiH: General specijalnih američkih snaga, službovao u Iraku, Afganistanu

Ko je novi komandant NATO u BiH: General specijalnih američkih snaga, službovao u Iraku, Afganistanu

U Sarajevu sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko 37°C.

Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Dugotrajni period visokih temperatura zraka loše će djelovati na većinu populacije, naročito na hronične bolesnike i meteoropate koji se trebaju maksimalno suzdržavati od fizičkih aktivnosti. Dodatni problem predstavljaće nedostatak svježine u noći što će usloviti lošiji san. Neophodno je postupati u skladu sa preporukama nadležnih institucija i provoditi mjere zaštite od vrućine i sunčevog zračenja.

U utorak, 18.07.2023., sunčano vrijeme, u Bosni uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 31 i 36°C, na jugu zemlje do 39°C.

U srijedu, 19.07.2023., veći dio dana će preovladavati pretežno sunčano i vruće. U poslijepodnevnim i večernjim satima lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom su mogući u sjevernim, centralnim i istočnim područjima Bosne. Jači pljuskovi su najizgledniji tokom noći na četvrtak u sjevernim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine većinom jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 39°C.

Na snazi crveni meteoalarm za cijelu Bosnu i Hercegovinu, temperature do 40 stepeni: Evo do kada

Na snazi crveni meteoalarm za cijelu Bosnu i Hercegovinu, temperature do 40 stepeni: Evo do kada

U četvrtak, 20.07.2023., u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jači pljuskovi se očekuju u jutarnjim satima, s tim što slabijih lokalnih pljuskova može biti veći dio dana. U Hercegovini i jugozapadu Bosne pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine, u Hercegovini i jugozapadu Bosne jugozapadnog smjera. U većem dijelu Bosne vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 19°C, na jugu zemlje do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 32°C, na jugu zemlje od 34 do 38°C.

U petak, 21.07.2023., u Bosni umjerena naoblaka. U Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar slab do umjerene jačine većinom jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima Bosne vjetar sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 18°C, na jugu zemlje od 21 do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34°C, na jugu zemlje od 34 do 37°C.

Federalni hidrometeorološki zavoda (FHMZ) izdao je crveno upozorenje za Bosnu i Hercegovinu zbog ekstremno visokih temperatura zraka.

Crveno upozorenje je izdato od 16. do 19. jula od 12 do 18 sati, kada će vrijednosti temperatura zraka biti od 34 do 40 stepeni.

Iz FHMZ apeluju na stanovništvo da poduzme adekvatne mjere, planira svoje aktivnosti u skladu sa prognoziranim vrijednostima ekstremno visokih temperatura te da postupi po preporukama ljekara i Zavoda za javno zdravstvo.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije