Nedim Sladić o narednim danima: Ovo odavno za Sarajevo nisam vidio, kao da je Afrika

9
Radiosarajevo.ba
Nedim Sladić o narednim danima: Ovo odavno za Sarajevo nisam vidio, kao da je Afrika
Radiosarajevo.ba / Sarajevo očekuje teperaturni rekord

Nedim Sladić, bosanskohercegovački meteorolog na svom Facebook profilu je objavio osvrt o vremenskim prilikama za naredne dane u Sarajevu.

"Odavno ovakav vertikalni profil nisam vidio za Sarajevo sa dobro izmiješanim konvektivnim graničnim slojem do gotovo 3 km visine uvis - profil tipičniji za sjever Afrike nego umjerene geografske širine u ponedjeljak i srijedu.

Potencijalna temperatura (adijabatski, tj. bez dodavanja toplotne energije, spuštena parcela zraka sa određene visine na 1000 hPa) je blizu 40 °C, uz tačku rosišta na oko -2 °C. Ovaj podatak ukazuje na prilično suh zrak u nižim nivoima atmosfere.

Pogledajte koje osobine nasljeđujemo od predaka: Jedna od njih važna za uspjeh u životu

Pogledajte koje osobine nasljeđujemo od predaka: Jedna od njih važna za uspjeh u životu

Uz pojačanu insolaciju (Sunčevo zračenje) i uslove pretežne vedrine vrlo brzo će se podloga zagrijavati jer su senzibilni fluksevi nadjačali latentne.

U srijedu, 19.07.2023. profil je još impresivniji - novi sloj koji se miješa i pokušava uskladiti s inicijalnim graničnim konvektivnim iznad 3 km visine sve do srednjih nivoa troposfere. Da li to mi opasno pohodimo sarajevski julski rekord od 28.07.2021. od 38,5 °C?

Odavno ovakav vertikalni profil nisam vidio za Sarajevo sa dobro izmiješanim konvektivnim graničnim slojem do gotovo 3...

Posted by Nedim Sladić on Saturday, July 15, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije