Srbijanski meteorolog upozorava: "Očekuju nas oluje sa snagom atomske bombe, ne možemo se zaštititi"

4
Radiosarajevo.ba
Srbijanski meteorolog upozorava: "Očekuju nas oluje sa snagom atomske bombe, ne možemo se zaštititi"
Foto: AA / Poplave u Srbiji (Ilustracija)

Srbijanski meteorolog Ivan Ristić istakao je da ovu zemlju u narednom periodu čekaju tropske temperature, ali i opasnost od superćelijskih oluja, koje imaju nevjerovatnu snagu. Stručnjaci ih upoređuju sa jačinom atomske bombe, a loša vijest je što se od nje ne može nikako zaštiti.

Dramatični snimci nevremena u Vrbasu uznemirili su javnost. Proteklih dana Vojvodinu je pogodilo snažno nevrijeme, grad je tukao sve pred sobom. Za samo nekoliko minuta zabijelile su se ulice ovog grada. Vjetar i grad uništili su i drveće, sa grana je otpala ogromna količina lišća.

"Globalno ovaj toplotni talas trajat će do 26. jula kada će nam stići oblaci, kiša i osvježenje. Skoro deset dana će biti vrućine. Kada su u pitanju ove superćelijske oluje, čim u panonsku niziju uđe malo svježeg vazduha poslije vrelih dana treba očekivati pojavu tih oluje.

Vlada RS objavila sramotan izvještaj nakon objavljivanja teksta Rezolucije o Srebrenici

Vlada RS objavila sramotan izvještaj nakon objavljivanja teksta Rezolucije o Srebrenici

Nastaju tako što hladniji vazduh dolazi u prizemlju, a u međuvremenu je tu bilo puno toplog vazduha. On počinje da se uzdiže i što je topliji, veća je šansa da bude jača oluja. I ti vrhovi oblaka koji nastaju od tog toplog vazduha budu i do 15 kilometara. To je ta energija... Mi tu ne možemo ništa da uradimo, ni protivgradna zaštita. Ta snaga atomske bombe, mi tu ništa ne možemo da učinimo", kaže Ristić.

On je dodao i da ulazimo u drugi pik toplotnog talasa, koji je nazvan Haron.

"Počeo je novi pik toplotnog talasa. Nazvan je Haron, prethodno je bio Lucifer - jezgro, koji je poslao Kerbera. Danas pa do srijede veoma toplo i sparno. Temperature će biti između 35 i 40 stepeni. Dobra vijest je da se ne očekuje preko 40. U srijedu dolazi malo svježiji vazduh i to znači opasnost. Tada se mogu ponovo očekivati te superćelijske oluje na području Vojvodine. Najvjerovatnije će da kiša stići u toku noći do Beograda. U četvrtak će biti svježije dosta, temperature će ići do 32 stepena", kaže Ristić, piše RTS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije