I dalje bez vode: Tužni prizori Jablaničkog jezera danas

Radiosarajevo.ba
I dalje bez vode: Tužni prizori Jablaničkog jezera danas
Posljednja dva mjeseca Jablaničko jezero bilo je jedna od glavnih tema u javnosti, a nakon što su pojedina udruženja iz Konjica upozoravala da se na području ovog akumulacijskog jezera dogodila ekološka katastrofa.

Priča je počela nakon 8. januara ove godine, nakon što su zaposlenici Elektroprivrede BiH zbog izuzetno niskih temperatura i povećane potrošnje električne energije ispustili akumuliranu vodu iz Jablaničkog jezera za potrebe proizvodnje.

Uskoro su brojni pojedinci i udruženja upozorili na to da je došlo do ekološke katastrofe zbog isušivanja Jablaničkog jezera, zbog čega je nestalo dva i po miliona ribljih jedinki. 

Naknadnim inspekcijama Federalne uprave za inspekcijske poslove utvrđeno je da nije došlo do ekološke katastrofe ispuštanjem vode, te da nije pronađen nijedan primjerak uginule ribe, a i Elektroprivreda BiH odbacila je sve optužbe o tome da je njihovom krivicom prouzrokovana ekološka katastrofa.

Situacija se uskoro smirila i brojne optužbe u javnosti su prestale, a kako je navedeno iz EP BiH, od kraja januara jezero se intenzivno puni vodom.

Ovih dana nivo vode u Jablaničkom jezeru raste, ali je to još dosta daleko od uobičajenog nivoa, a portal Hercegovina.info objavio je nekoliko fotografija današnjeg stanja jezera na području općine Rama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije