I dalje alarmantno u Kaknju: Klizište još aktivno, mještani traže iseljavanje

E. H.
I dalje alarmantno u Kaknju: Klizište još aktivno, mještani traže iseljavanje
Klizište koje je prethodnih dana zabrinulo stanovnike nekoliko naselja na području općine Kakanj i dalje je aktivno, te potencijalna opasnost za građane još uvijek nije uklonjena.

Posebno je alarmantno na području Donji Kakanj - Mramor - Brnjic, gdje je došlo do prekida protoka lokalne rijeke Ribnice, zbog čega se na dijelu njenog korita stvorilo i veliko jezero, a usljed obrušavanja zemljišta na odlagalištu jalovine u okviru "Površinskog kopa Vrtlište".

"Uskoro bismo trebali pristupiti isušivanju jezera koje je stvoreno aktiviranjem klizišta, a sve u cilju kako bismo došli u priliku da najzad i saniramo uzroke klizišta. S kolegama iz lokalne civilne zaštite i RMU Kakanj pokušavamo naći neko adekvatno rješenja, a kolege iz Agencije za vodno područje rijeke Save su nam spremni ustupiti dvije pumpe za iscrpavanje vode. Vidjet ćemo da li te pumpe odgovaraju zahvatu koji je pred nama ili ćemo morati tražiti nove kapacitete. Kolege iz Zavoda za geologiju će napraviti analizu klizišta, da li je riječ o odronu, nekom aktivnom klizištu ili nečemu trećem, te da li prijeti neka nova opasnost od ponovnog aktiviranja klizišta", kazao je za Radiosarajevo.ba Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite. 

On je istaknuo i da je zbog ovog klizišta došlo do prekida pojedinih putnih komunikacija u ovom dijelu općine Kakanj, ali da zbog toga nije ugrožen život stanovnika koji imaju alternativne pravce za kretanje.

"Zasada, klizište ne prijeti objektima u ovom naselju, ali postoji potencijalna opasnost ako dođe do naglog otvaranja te akumulacije, kada bi kuće mogle biti zasute tim materijalom. No, još uvijek nema takve opasnosti, a kolege rade sve kako do nje ne bi ni došlo", zaključio je direktor Solak.

Mještani zabrinuti, traže iseljavanje

Zabrinuti mještani naselja Mramor, Ribnica i Donji Kakanj boje se da bi klizište moglo ugroziti njihove kuće i pomoćne objekte. Radnici RMU Kakanj danonoćno rade kako bi spriječili eventualne loše posljedice po ova naselja, ali situacija se i dalje ne popravlja zbog velike akumulacije vode.

"Ja sam upravo stigao s terena i imamo situaciju da ove mase koje su kliznule i stvorile blokadu protoka rijeke Ribnice trenutno vrše pritisak na desnoj strani. Uzvodno, pak, nivo vode u rijeci raste, zbog čega se opasnost povećava. Ono što mi očekujemo jeste da ćemo u narednih nekoliko dana instalirati postrojenje za ispumpavanje vode dalje nizvodno u normalno korito rijeke Ribnice, kako bi se taj pritisak smanjio", rekao je za Radiosarajevo.ba direkor RMU Kakanj Kasim Alajbegović.

Dodao je i to da sva ova naselja imaju određene probleme zbog novonastale situacije, zbog čega su mještani izrazili želju da njihovi domovi, u dogledno vrijeme, budu iseljeni na druge lokacije, kada uprava rudnika pronađe sredstva za to.

"Ti zahtjevi prevazilaze mogućnost rudnika, zbog čega ćemo mi morati razgovarati uskoro s Elektroprivredom BiH i vlastima da bismo pronašli kompromis između zahtjeva mještana i kopanja rude za kojim postoji potreba", zaključuje direktor Alajbegović, uz napomenu da će radnici RMU Kakanj i dalje činiti sve što je u njihovoj moći da ne dođe do većih problema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije