Hrvatski šef diplomatije optužuje iz Zagreba "bošnjačku stranu"

1
Radiosarajevo.ba
Hrvatski šef diplomatije optužuje iz Zagreba "bošnjačku stranu"
Foto: Dnevnik / HRT / Gordan Grlić Radman

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman gostovao je u Dnevniku HTV-a i već na početku razgovora govorio o neuspjelim pregovorima u Neumu oko Izbornog zakona BiH.

"Hrvati kao narod su žrtve političkog inženjeringa u izbornom procesu. Bili su ovdje najkonstruktivniji, davali prijedloge i njihove pozicije su se evoluirale. Nevoljko su pristali na ograničene promjene Ustava, radili su kompromise i došli su do crvenih linija.

Hrvati su u najlošijem položaju među tri naroda u BiH. Ako je neko najzainteresiraniji za promjenu izbornog zakona kojim će se ukinuti sve diskriminacije i nejednakosti, to je hrvatski narod. Oni koji nisu spremni i odugovlače proces, druga strana koja odugovlači s promjenama izbornog procesa. Vrijeme prolazi i postoji mogućnost da će preuzeti odgovornost za radikalizaciju i destabilizaciju", rekao je Grlić Radman u uvodu.

Benjamina Karić ugostila vojnike EUFOR-a: Evo iz kojih zemalja su pristigli

Benjamina Karić ugostila vojnike EUFOR-a: Evo iz kojih zemalja su pristigli

Rekao je kako mora doći do dogovora prije izbora.

"Vlada Andreja Plenkovića aktivno upozorava da nam je u interesu stabilna i funkcionalna BiH. Unutar EU smo dobili prošlog ponedjeljka saglasnost i poruka je odaslana-konstitutivnost triju naroda mora biti zaštićena", dodao je Grlić Radman.

Dodao je da je Milanović 2010. u "crvenim šuškavcima" dao podršku Željku Komšiću, članu Predsjedništva BiH.

"Godine 2010. u Sarajevu u crvenim šuškavcima je Zoran Milanović davao podršku Željku Komšiću. Sada radimo na onome gdje se griješilo ranije i sve one propuste koje je imao Zoran Milanović i sada. Milanović ništa ne radi. Volio bih vidjeti da nekoga nazove, piše pisma, upozorava. On ne radi svoj posao", rekao je Grlić Radman.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije