Hrvatski mediji u šoku: "HDZ uz Dodika! Nisu podržali EU sankcije šerifu RS"

14
Radiosarajevo.ba
Hrvatski mediji u šoku: "HDZ uz Dodika! Nisu podržali EU sankcije šerifu RS"
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Milorad Dodik

Europska unija osuđuje štetnu ulogu regionalnih aktera i ruskih vanjskih smetnji te poziva Vijeće da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim suradnicima zbog njegovih koruptivnih radnji, navodi se u amandmanu koji je usvojen danas u Europskom parlamentu uprkos hrvatskom protivljenju.

Hrvatski medij 24sata.hr objavio je danas tekst pod nazivom "HDZ uz Dodika! Nisu podržali EU sankcije šerifu Republike Srpske".

U tekstu se navodi da su amandman podnijeli zastupnici Pedro Marques, SDP-ov Tonino Picula i Thijs Reuten. Za njega su glasala 504 zastupnika, protiv su glasala 93 zastupnika, među njima, kako smo naveli, HDZ-ovi zastupnici, a njih 72 su bili suzdržani.

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

"EU oštro osuđuje neustavne, secesionističke poteze vlasti RS koje imaju cilj kreiranja paralelnih institucija za lijekove i medicinska sredstva, oporezivanje, pravosuđe, obranu, i sigurnost koje bi na taj način oslabile državne strukture Bosne i Hercegovine te postale egzistencijalna prijetnja državnom jedinstvu i teritorijalnom integritetu.

EU osuđuje štetnu ulogu regionalnih aktera i ruskih vanjskih smetnji te poziva Vijeće da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim suradnicima zbog njegovih koruptivnih radnji, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH", navodi se u amandmanima, kako je objavio na Twitteru zastupnik Thijs Reuten.

Nakon glasanja o amandmanima, Europski parlament je usvojio izvještaj Odbora za vanjske poslove o vanjskoj i sigurnosnoj politici. No, izvještaji Europskog parlamenta ili rezolucija nisu obvezujući za Europsku uniju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije