Hrabrim učenicima iz Jajca priznanje iz cijele Europe

Radiosarajevo.ba
Hrabrim učenicima iz Jajca priznanje iz cijele Europe
/ Srednjoškolci Jajca; Foto: Buka
Neformalnoj grupi učenika Srednje strukovne škole i Srednje škole „Nikola Šop“ u Jajcu koji svojim zalaganjem doprinose izgradnji mostova i povezivanju naroda, nekoliko ambasadora u BiH u četvrtak će dodijeliti javno priznanje.

Dodjeli priznanja prisustvovat će ambasadori Švicarske, Njemačke, Japana, Rumunije, šefovi misija OSCE-a i Vijeća Europe, predstavnici Ambasade Francuske i Delegacije Europske unije u BiH.

Javno priznanje “Most za budućnost – Le pont pour l’avenir” je simbolična gesta podrške borbi učenika za jedinstveni nastavni plan i program u školama, uz poštovanje multietničnosti Jajca i Srednjobosanskog kantona.

Prema mladima se treba odnositi s poštovanjem i kao prema produktivnim članovima društva. Bitno je njihovo nastojanje da ostanu zajedno shvatiti ozbiljno i ispoštovati ga. Uvjereni smo da poduhvati učenika iz Jajca mogu koristiti za primjer drugim građanima ove države. Od političara i lidera očekujemo da ispune svoju obavezu da mladima ponude kvalitetno obrazovanje koje će ih pripremiti za budućnost, a ono podrazumijeva i naučiti ih da žive skupa. Velika je čast ovo posebno priznanje dodijeliti učenicima koji se bore za bolje prilike i perspektive za sadašnju generaciju, ali i koji grade mostove za bolju budućnost Bosne i Hercegovine“, stoji između ostalog u zajedničkoj izjavi ambasadora koja će tom prilikom biti predstavljena javnosti.

Potpisnici zajedničke izjave su ambasadorica Njemačke Christiane Hohmann; šef diplomatskog ureda Belgije Joris Ronse; ambasador Španije Bosco Gimenez Soriano; otpravnica poslova pri ambasadi Francuske Catherine Veber; ambasador Grčke Georgios Iliopoulos; ambasador Italije Nicola Minassi; ambasador Japana Kazuya Ogawa; ambasadorica Rumunije Dana Constantinescu; ambasadorica Švicarske Andrea Rauber Saxer; ambasador Holandije Juriaan Kraak; ambasador Drahoslav Stefanek, Vijeće Europe; ambasador Jonathan Moore, Misija OSCE-a u BiH; ambasador Suverenog malteškog vojnog reda Charles-Henry de Rambures.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije