Učenici iz Jajca izlaze na ulice u petak: Stop podjelama!

Radiosarajevo.ba
Učenici iz Jajca izlaze na ulice u petak: Stop podjelama!
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
U petak, 8. jula održat će se protesti učenika srednjih škola iz Jajca.

U 11.30 sati započet će mirnom šetnjom od Srednje strukovne škole “Jajce” pa sve do Srednje škole “Nikola Šop”. Ovim putem Vijeće učenika poziva sve srednjoškolce kao i građane Jajca koji nisu za podjelu srednjih škola da im se pridruže.

Podsjećamo, zastupnici u Skupštini Srednjobosanskog kantona podržali su incijativu za osnivanje srednje škole u Jajcu na bosanskom jeziku. Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Katica Čerkez naglasila je da osnivanje mješovite srednje škole u Jajcu koja bi radila po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku ima podršku lokalne zajednice i Vlade SBK.

Nastava bi se izvodila u prostorijama Srednje škole “Nikola Šop” ili u ankesu zgrade Osnovne škole “Berta Kučera”, piše portal Jajce-online.

Inače, u školama u Jajcu nastava se izvodi prema hrvatskom planu i programu, ali nesmetano se izučava bosanski ili hrvatski jezik kao maternji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije