Hota-Muminović: "Stjepan Kljuić mi se još nije izvinio"

18
Radiosarajevo.ba
Hota-Muminović: "Stjepan Kljuić mi se još nije izvinio"
Foto: FTV/FACE / Hota-Muminović/Kljuić

Gošća emisije Rezime na Federalnoj televiziji bila je Naida Hota-Muminović, ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo.

Kaže da vode intenzivan socijalni dijalog sa sindikatima.

"Trenutno su u toku pregovori oko novog kolektivnog ugovora za djelatnost predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja i u posljednjih mjesec dana zaista imamo vrlo intenzivne susrete i sastanke na kojima pregovaramo o novom kolektivnom ugovoru koji ističe u septembru", kazala je Hota-Muminović.

Raiffeisen dobitnik dvije prestižne nagrade za najbolju banku u Bosni i Hercegovini

Raiffeisen dobitnik dvije prestižne nagrade za najbolju banku u Bosni i Hercegovini

Hota-Muminović pojašnjava da obrazovna reforma spada u oblast jedne društvene reforme. Navodi da je kurikularna reforma u Kantonu Sarajevo započela još 2015. godine.

Na pitanje šta bi bilo prioritetno promijeniti u politici da svi učenici imaju jednak nastavni plan i program, odgovara: "Imamo jednu agenciju na državnom nivou koja je upravo kreirala zajednička jezgra za svaki predmet. I kod provođenja kurikularne reforme svi mi to trebamo uvažiti. Tako da u tom kontekstu već možemo pričati o naznakama harmonizacije, mada je to u praksi daleko. Nemamo harmoniziran prostor i trebali bi smo ga kreirati."

O vršnjačkom nasilju ističe da postoje i nasilja u digitalnom okruženju koje je nekad opasnije od nasilja koje se manifestira u samoj realnoj učionici.

"Od februara prošle godine nismo prestali na prevenciji i na razvijanju programa prevencije vršnjačkog nasilja. Moramo nastaviti raditi, moramo nastaviti kapacitirati naše stručnjake u obrazovanju, profesionalce, moramo nastaviti kampanje podizanja svijesti o štetnosti vršnjačkog nasilja, ali i nasilja općenito. Škola nije nikakvo izolovano ostrvo unutar kojeg se dešava život. Škola je refleksija svega onoga što se dešava u društvu i u našim kućama."

Tokom gostovanja na Face televiziji, bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Stjepan Kljuić, kazao je neprimjernu konstataciju na račun Hota-Muminović.

Podsjetimo, Kljuić je, između ostalog, kazao kako nema razloga za optimizam.

"Ja kada vidim onu ministricu obrazovanja u KS - zaobrađenu. Šta ona misli, šta misle ovo malo inovjeraca djece kad je vide", kazao je Kljuić, a na konstataciju voditelja Senada Hadžifejzovića kako je to njeno pravo, Kljuić je samo odmahnuo rukom.

Kratko je prokomentirala Kljićeve izjave.

"Gospodin Kljujić se nije izvinio za svoju izjavu. Meni je daleko važnije što je bh. javnost pokazala da je budna", zaključila je Hota-Muminović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije