Hočko: Ljekari nisu i neće biti u štrajku

Radiosarajevo.ba
Hočko: Ljekari nisu i neće biti u štrajku
Foto: Fena / Neuspjeli pregovori Vlade KS i zdravstvenih radnika

Predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo (SDMiSKS) danas su poručili građanima Kantona Sarajevo da ljekari nisu u štrajku, a pozvali su Vladu Federacije BiH da po hitnom postupku usvoji izmjene Zakona o reprezentativnosti sindikata.

“Apsolutno tvrdim da ljekari nisu u štrajku i da neće biti u štrajku. Svakodnevno smo na usluzi građanima KS i oni se mogu javiti i dobiti uslugu u bilo koje vrijeme”, kazao je predsjednik SDMiSKS-a prim.dr. Izet Hočko.

Podsjetio je da Sindikat na čijem je čelu zastupa interese svojih članova, odnosno ljekara, a nikako Sindikat radnika u zdravstvu KS.

“Kao tim, mi sarađujemo i sarađivat ćemo sa svima, ali se u zdravstvu mora tačno znati šta ko radi. Jesu svi potrebni u zdravstvu, ali nije značaj svakog zanimanja isti. Osnovni stub u zdravstvu su doktori i to moraju svi prihvatiti”, naglasio je Hočko.

Jedan od razloga zašto ne podržavaju štrajk Sindikata radnika u zdravstvu KS je i to što smatraju da je to samo politička igra, da se “radi na rušenju Vlade KS”, te da štrajk ide na štetu uposlenika.

Najavio je da će pokrenuti tužbu protiv određenih osoba iz Sindikata radnika u zdravstvu KS za klevetu i ometanje rada SDMiSKS-a.

Također će insistirati da se Zakon o reprezentativnosti sindikata usvoji na prvoj sjednici Federalnog parlamenta po hitnom postupku, jer bi to zaustavilo odlazak ljekara.

“Odgovornost za odlazak ljekara je na Vladi Federacije BiH. Ako se trend odlazaka ljekara nastavi mi ćemo doživjeti kolaps. Danas možemo reći da već ostajemo bez ljekara”, naglasio je Hočko.

Naveo je da je Albanija bila posljednja po broju doktora na 100.000 stanovnika, a sada je BiH poslednja u Evropi.

“Kada ne bude zdravstva, kada ne bude prosvjete neće biti ni stanovništva. Mora se nešto uraditi i mi pozivamo nadležne institucije da što prije započnu aktivnosti u spašavanju zdravstva, a samim tim i spašavanja države”, istakao je prim.dr. Izet Hočko na konferenciji za medije.

Najavio je da će Skupština SDMiSKS biti održana 7.oktobra u Tuzli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije