Sarajevo / Nastavak pregovora između Vlade KS-a i zdravstvenih radnika

26. 09. 2019. u 07:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U Sarajevu se danas nastavljaju pregovori Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu kantona, nakon kojih bi trebalo biti poznato hoće li štrajk, pokrenut 2. septembra, biti prekinut. 

Ljekari i medicinski radnici u Kantonu Sarajevo neće prekinuti štrajk dok, kako poručuju, vlast ne ispuni njihove uslove.

Zdravstveni radnici u KS-u poručili: Primat ćemo samo životno ugrožene

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo stupio je početkom septembra u štrajk i, kako su tada poručili, štrajk će trajati sve do potpisivanja granskog kolektivnog ugovora i povećanja plaća. Medicinari su poručili kako će obustava rada trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva koje su stavili pred Vladu KS-a.

Kako je za ranije za portal Radiosarajevo.ba rekao Edo Selimić, predsjednik Sindikata ljekara i medicinskih radnika KS, štrajk će trajati sve dok se ne potpišu kolektivni ugovori i povećaju plate "bijelim mantilima". 

U ponedjeljak odluka: Ako medicinari u Sarajevu pooštre štrajk, nastat će haos

Podsjetimo, oko 3.000 članova Sindikata mjesecima traži donošenje kolektivnog ugovora o radu kao osnovnog dokumenta koji garantira prava radnicima.

Zdravstveni radnici zahtijevaju i povećanje satnice te korekciju koeficijenata. Nakon toga plaća spremačice trebala bi biti viša za 110 maraka, medicinskim sestrama za 220, a doktorima specijalistima za 440 KM.

NEMA KOMENTARA