Hoće li od 1. juna poskupiti struja za domaćinstva: Iz Elektroprivrede BiH dali odgovor

8
L. M.
Hoće li od 1. juna poskupiti struja za domaćinstva: Iz Elektroprivrede BiH dali odgovor
Foto: JP EPBiH / Elektroprivreda BiH

U medijima su se jučer, 12. marta, pojavili navodi da Elektroprivreda BiH planira rast cijena električne energije i za domaćinstva u Federaciji BiH.

Nakon što je u 2023. godini ostvaren rekordan gubitak od čak 140 miliona KM, Elektroprivreda BiH planira u naredne tri godine poslovati pozitivno i ujedno investirati veliki novac u nove energetske objekte, što podrazumijeva rast cijena struje za domaćinstva.

U dokumentu Plan poslovanja JP Elektroprivreda BiH za period 2024. – 2026, a u koji je portal BiznisInfo.ba imao uvid.

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

"Prilikom finalizacije ovog Plana kao ulazna pretpostavka korištene su važeće (početkom januara 2024. godine) cijene za prodaju kupcima na javnom snabdijevanju uz pretpostavku povećanja istih za prosječno 10 posto od 1. juna 2024. godine.

Također, u najavi su pregovori u vezi Granskog kolektivnog ugovora sa SEER-om FBiH, a čiji ishod može imati uticaja na troškove radne snage u planskom periodu. U slučaju da u narednom periodu dođe do korekcije više značajnih ulaznih i izlaznih cijena i energetskih elemenata, biće pripremljen revidovani plan", navodi se u dokumentu.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Elektroprivredu BiH, a u svom odgovoru nisu precizno odgovorili na pitanje da li će struja za građane poskupiti.

Navode da odluku o tome donosi Regulatorna komisija za energiju FBiH (FERK).

Elektroprivreda BiH planira povećanje cijena struje za domaćinstva

Elektroprivreda BiH planira povećanje cijena struje za domaćinstva

"Odluka o promjeni cijene električne energije za kupce koji nisu samostalno izabrali snabdjevača već se snabdijevaju u okviru usluge javnog snabdijevanja, a što uključuje i kupce iz kategorije domaćinstva, u nadležnosti je Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK)", kazali su. 

Pojašnjavaju da JP Elektroprivreda BiH prema FERK-u do sada nije uputila zahtjev za promjenu cijene električne energije za kupce koji se snabdijevaju u okviru usluge javnog snabdijevanja.

"Međutim, da bi se prije svega obezbijedila energetska stabilnost, potrebno je obezbijediti pozitivno poslovanje JP Elektroprivreda BiH. U tom kontekstu, Prijedlog Plana poslovanja 2024-2026.godina, predviđa pokretanje tarifnog postupka u 2024. godini", navodi se u odgovoru na upit portala Radiosarajevo.ba.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije