Hoće li doći do susreta ministra Vranića i direktorice Izetbegović

0
Radiosarajevo.ba
Hoće li doći do susreta ministra Vranića i direktorice Izetbegović
FOTO: Radiosarajevo.ba / Izetbegović/ Vranić

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo, prof. dr. Haris Vranić sazvao je za danas sastanak sa direktoricom KCUS-a Sebijom Izetbegović i njezinim saradnicima, a na temu uslova rada i načina tretmana i liječenja osiguranika Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Sastanak bi trebao započeti u 9 sati u Ministarstvu, odnosno Vladi Kantona Sarajevo, a osim Izetbegović na sastanak su pozvani šefica klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a Amela Katica Mulalić, šef službe za održavanje medicinskih uređaja Jasmin Vražalica i predstavnici stručnog kolegija klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a.

"Duboko sam zabrinut zbog medijskih natpisa, ali i direktno dostavljenih informacija kojima svi svjedočimo posljednjih dana. Ohrabrujem sve zdravstvene radnike, ukoliko imaju bilo kakva saznanja o postupanjima izvan standarda liječničke struke da nadležnim institucijama ili meni lično prijave takva saznanja.

Istovremeno, garantujem da ću ja, kao i cijela Vlada Kantona Sarajevo, zaštititi u cijelosti pojedince koji podnesu prijavu od bilo kojeg oblika odmazde ili štetnih posljedica, a koje bi im takva svjedočenja mogla uzrokovati, uključujući pravo na rad u struci", rekao je ranije ministar Vranić ovim povodom.

Međutim, sastanak bi mogao biti doveden u pitanje. Naime, jučer je i Krizni štab KCUS-a uputio poziv ministru zdravstva Kantona Sarajevo prof. dr. Harisu Vraniću da danas u 9 sati dođe na sastanak, ali u Klinički centar univerziteta u Sarajevu te razgovara sa anesteziolozima iz KCUS. Ali, kako je navedeno, i drugim zaposlenicima koji učestvuju u liječenju COVID–19 bolesnika.

Vranić nam je potvrdio ovu informaciju, uz podsjećanje da je on bio taj koji je prvi zvao na sastanak, i to u Ministarstvu. Sastanak bi mogao biti doveden u pitanje ukoliko obje strane istraju na mjestu održavanja sastanka.

Vranić je ponovio da je sastanak zakazao on, u svom kabinetu, uz rečenicu:

"Još uvijek nisam kloniran da mogu biti na dva mjesta istovremeno."

Podsjetimo, u subotu su se u javnosti pojavila dva pisma, navodno, anesteziologa s KCUS-a u kojima su iznesene teške optužbe na račun kineskih respiratora koji su nabavljeni u procesu preko Srebrene maline, što je kupovina o čijoj zakonitosti odlučuje Sud BiH.

S KCUS-a su demantirali sve navode, u dva navrata.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo su danas za portal Radiosarajevo.ba potvrdili da znaju za navode, ali da čekaju da se utvrdi ko je tačno nadležan za provjere - oni ili Tužilaštvo BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije