Hoće li Ćamil Duraković danas biti smijenjen?

3
Radiosarajevo.ba
Hoće li Ćamil Duraković danas biti smijenjen?
Foto: Privatni album / Ćamil Duraković

U Srebrenici je za danas zakazana sjednica Skupštine opštine na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda prijedlog za smjenu aktuelnog predsjednika Skupštine Ćamila Durakovića.

Prijedlog za opoziv Durakovića podnijeli su odbornici srpskih stranaka u Skupštini opštine "zbog neprimjerenog i nedoličnog ponašanja i istupa predsjednika Skupštine putem medija gdje istupa u svojstvu funkcionera Skupštine, a ne u svoje lično ime“.

Duraković u izjavi za Fenu uoči ove sjednice navodi da je "skoro pa uvjeren“ da će doći do njegove smjene, jer su 25. augusta srpske stranke koje imaju većinu u Skupštini bile, kako je rekao, izričite u tome.

"Za posljedice koje će uslijediti nakon moje smjene Srbi će snositi odgovornost, jer incijativa za moju smjenu nije došla od Bošnjaka, nego od Srba. Pitam se koji je Bošnjak spreman da pristane na uslove Milorada Dodika. Sutra ćemo vidjeti kakvo će biti tajno glasanje", kazao je Duraković.

Napominje da je njegova smjena inicirana nakon što je zbog negiranja genocida podnio krivičnu prijavu protiv novinara Branimira Đuričića, a predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poslije toga je najavio da će Duraković biti smijenjen nakon ljetnih odmora.

"Ono što je kristalno jasno jeste da je smjena mene pokušaj srpski stranaka da nametnu legitimnu volju Bošnjacima, jer pozicija predsjednika Skupštine po zakonu pripada Bošnjacima, a ne po legitimnoj volji srpskih stranaka", ističe Duraković.

Podvlači da je u ovom momentu odluka kluba Bošnjaka jasna te da su javno rekli da neće biti drugog prijedloga za predsjednika Skupštine. Na osnovu zakona, rok je 60 dana da se imenuje predsjednik Skupštine koji mora biti Bošnjak.

"Srbi znaju da na ovaj način idu u blokadu lokalne vlasti, jer ako se nakon šezdeset dana ne imenuje Bošnjak dolazi do ponovljenih izbora. Ta incijativa je politički sunovrat, koja dovodi do blokade lokalne vlasti", upozorava Duraković.

Predsjednik kluba Bošnjaka u Skupštini opštine Srebrenica Zulfo Salihović kazao je Feni da Bošnjaci imaju jedinstven stav i da sutra neće podržati najavljenu smjenu Durakovića te naglašava kako srpskim strankama ne dozvoljavaju da one predlažu i biraju bošnjačke predstavnike u vlasti.

"Kada je u pitanju najavljena smjena Durakovića, jasno je da je klub Bošnjaka protiv te smjene. Prijedlog srpskih stranaka nećemo podržati, niti ćemo imenovati novog kandidata. Smjena Durakovića neće nikome donijeti dobro, prvenstveno građanima Opštine", ocijenio je Salihović.

Najavljuje da će pokušati odgoditi to pitanje i ukazati na sve eventualne posljedice koje će nastupiti nakon eventualne smjene Durakovića.

"Ukoliko se to zaista desi onda u Srebrenici ponovo slijedi politička turbulencija koja će otjerati minimum investitora. Mi ćemo se braniti svim političkim sredstvima, i pokušat ćemo štititi integritet svakog Bošnjaka na području opštine Srebrenica. Nećemo dozvoliti nikome da nas ponižava", poručio je Salihović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije