Traži se smjena Ćamila Durakovića, on poručuje: Svjesno to rade

2
Radiosarajevo.ba
Traži se smjena Ćamila Durakovića, on poručuje: Svjesno to rade
FOTO: Facebook / Ćamil Duraković

Prijedlog za smjenu Ćamila Durakovića sa mjesta predsjednika Skupštine Opština Srebrenica donesena je danas od strane osam vijećnika srpske nacionalnosti.

Razlog za podnošenje smjene naveli su "neprimjerenog i nedoličnog ponašanja i istupa Predsjednika Skupštine putem medija gdje nastupa u svojstvu funkcionera Skupštine, a ne u lično ime, te kršenja poslovnika u vezi sa zakazivanjem sjednica". 

Ćamil Duraković je za portal Radiosarajevo.ba komentarisao ovaj potez.

Pokrenuta inicijativa da most na Otoci nosi ime ubijenog Farisa Pendeka

Pokrenuta inicijativa da most na Otoci nosi ime ubijenog Farisa Pendeka

"Ovo je nešto o čemu se govorilo mjesecima nakon ponovljenih izbora kada smo mi, Bošnjaci bojkotovali izbore i kada smo ukazivali na političko nasilje. Pokazano je da se bošnjački legitimet ne uvažava te da ovom inicijativom srpska većina želi nametnuti Bošnjacima koga mogu predlagati na navedenoj poziciji", istakao je Duraković.

Kolegij je prijedlog danas uvrstio u dnevni red sjednice ovog lokalnog parlamenta koja će biti održana 16. septembra.

"Nakon opoziva u roku od 60 dana postoji zakon da se imenuje drugi predsjednik koji će biti Bošnjak. Drugog Bošnjaka nema i to oni vrlo dobro znaju, tako da oni to svjesno rade kako bi prisilili Bošnjake da podlegnu pritisku i da predlože nekog drugog. Ohrabrujuće je da postoji konzensuz i da nema novog kandidata", dodao je Duraković.

Također se kao razlog za opoziv navodi i uzastopno kršenje Ustava RS-a, negiranje RS-a te omalovažavanje funkcionera Milorada Dodika i Nenada Stevandića.

"Nametanje samovolje Milorada Dodika je svjesna blokada vlasti, s obzirom da u roku 60 dana lokalna vlast prestaje biti konsituisana.

Ovo je naša zakonska pozicija i ona nije izraz volje legitimnih srpskih stranaka. Na kraju nam ostaje da vidimo šta će biti na skupštini", izjavio je Duraković. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije