Esad Duraković: Bosna kao ideja

16
Radiosarajevo.ba
Esad Duraković: Bosna kao ideja
Foto: Arhiv / Esad Duraković

Bosna je (u) Evropi jedinstvena.

Devedesetih godina 20. vijeka u Bosni je napadnuto njeno iskustvo zajedničkog života i njena riješenost da brani to iskustvo. To je bio osnovni cilj nekoliko udruženih nacionalnih/nacionalističkih agresija. Za taj plemeniti cilj Bosna se i danas bori, s neizvjesnim ishodom.

Ta dragocjena mogućnost plodotvornog zajedništva neizmjerna je vrijednost za svijet, jer – ako išta dokrajči ovaj svijet globalno bit će to nacionalizmi – od onih lokalnih do onih kojima se rukovode svjetske sile.

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Piše: Esad Duraković za portal Radiosarajevo.ba

Nacionalizmi su najveća prijetnja jer opstaju na antagoniziranju s drugima i jer su protiv Božije volje Koji je stvorio Čovječanstvo kao bratstvo.

Evropa je mirno gledala kako satrapi kidišu na tu ideju a u međuvremenu je i sama prepuštala prostor svojim ekstremističkim snagama. Ni danas ne shvaćaju da ovakva Bosna – s ovakvim iskustvom i težnjom – treba biti njima uzor; vrijednost koju treba da odbrane. Bosna nema šta da uči od njih. Umjesto toga, oni sve više jačaju svoje ekstremne nacionalizme kao suštinu i kao najviši domet svojih identiteta u isključivosti.

Nošeni tom inercijom, evropske birokrate forsiraju u Bosni etnopolitike smatrajući ih rješenjem, a one nisu rješenje nego su sredstvo za jačanje antagonizama. Zatvaraju oči pred činjenicom da su takve politike dovele do genocida, kao što zatvaraju oči i pred današnjom segregacijom školske djece…

Vrijedi ponoviti: Najveća prijetnja modernome svijetu jesu nacionalizmi!

To je civilizacijska ali i religijska istina. Ovdje je inače – i ne samo ovdje – snažna politizacija vjere i sakralizacija politike. U Kur'anu na nekoliko mjesta piše (a slično je je i u drugim religijama): „Da je Bog htio, sve bi vas stvorio kao jednu vjersku zajednicu“. To znači da je naša raznolikost Božiji dar, Njegova volja. Konsekventno, to dalje znači da ljudi ne smiju živjeti čak ni u naporednosti, u snošljivosti (tzv. tolerancija) nego su dužni da slave ovu Božiju mudrost i svrhovitost, i da žive u sladu s njom: interaktivno, bratski.

Zato je Bosna koju hoće da unište više od države: Bosna je ideja čiju dragocjenost birokratizirana Evropa ne prepoznaje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije