Stavovi / Akademik Esad Duraković: Muslimane u Evropi markiraju danas kao Jevreje jučer

03. 06. 2021. u 16:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Piše: F. V.

Projekt "Islam-Landkarte" ("Mapa islama"), koji je nedavno predstavila austrijska ministrica integracija Susanne Raab iz Austrijske narodne stranke (OeVP), izazvao je brojne reakcije i kritike, a među kritičarima su i iz stranke Zeleni koja je dio vladajuće koalicije sa OeVP-om.

Ova digitalna karta, koja je sadržavala detaljne informacije o muslimanskim institucijama u Austriji, danas je, napokon, isključena zbog ozbiljnih reakcija iz različitih krugova i kritika da su ovim projektom označene muslimanske institucije, prenosi Anadolija.

Učiteljica prošlosti

Akademik Esad Duraković kaže da je pozitivno što je ta karta "ugašena" pod velikim pritiskom šokirane javnosti, ali njeno "gašenje" ne znači odveć mnogo – iako je to nesumnjivo pozitivno! – zbog sljedećih razloga.

"Kartu je obavila, ni manje ni više, Vlada jedne važne evropske zemlje, a nije je objavila neka ekstremistička, ilegalna organizacija i sl. Težina je u tome što je riječ o dokumentu Vlade koja tako mapira/markira muslimane, njihove vjerske objekte u zemlji koja se smatra perjanicom demokratije, ljudskih sloboda i sl. Tu je problem! Ali, nije to prvi put da se islam u Austriji markira kao navodno legitimna meta. Taj kurs gospodina Kurtza poznat je od ranije. Svojevremeno je i češki predsjednik Zeman izjavljivao kako bi BiH mogla biti baza ISIL-a, o čemu sam posebno pisao (http://depo.ba/clanak/165195/kakav-vakat-takav-zeman-o-islamofobiji-predsjednika-zemana-i-drugih)", kaže nam akademik Duraković.

Prema njegovim riječima, bez obzira "gašenje" karte, muslimani su u Austriji već markirani.

"I to kao mete, jer "politički islam" je sinonim za tzv. militantni islam i za islamski terorizam. Diskriminacija najgore vrste već je učinjena s najvišeg državnog nivoa. Treba govoriti otvoreno: to snažno asocira na svojevremeno iskoračenje fašizma, i to u zemlji od koje se tako nešto ne bi moglo očekivati. Tako nekako počelo je tridesetih godina 20. vijeka markiranje Jevreja. Da bi paradoks bio potpun – onaj koji je markirao Jevreje pred Holokaust je, također, bio iz Austrije! Poruka je zastrašujuća. Ona je, na jednoj strani, odlučan i tragičan nasrtaj na evropsku tzv. demokratiju i humanost", istakao je akademik Duraković.

Situacija u BiH

Kako ćemo, dodaje on, nakon ovoga govoriti o evropskim vrijednostima?!

"Razumije se, riječ je o islamofobnom kontekstu jer desnica – posebno kršćanska desnica – u Evropi stalno dobiva na snazi promovirajući islamofobiju čak i na ovako šokantan način kako je to sada učinila austrijska Vlada. Nije realno, nažalost, očekivati konačno uzmicanje te stoglave hidre, toga čudovišta, makar se za neko vrijeme i obuzdavalo. Pri tome želim naglasiti da ne kritiziram kršćanstvo kao religiju i da o njemu nemam negativno mišljenje, već ističem činjenicu da se islamofobija promovira U IME KRŠĆANSTVA, što je zloupotreba i krivotvorenje religije", upozorio je.

Situacija u Bosni i Hercegovini je, smatra on, dio toga općeg konteksta.

"BiH je u pat-poziciji zato što u njoj ima "previše" muslimana i što islamofobi ne mogu prihvatiti da oni budu politički i državotvorni subjekt. O tome ima mnoštvo dokaza. Ukazujem samo na to da je i aktualni američki predsjednik Joe Biden (to se i danas može naći na YouTube) govorio u vrijeme trostruke agresije na BiH devedesetih godina: ... sasvim drukčije bismo se ponašali da u BiH nisu napadnuti muslimani... ", zaključio je akademik Duraković.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (19)