Hoće li Bosna i Hercegovina propustiti priliku da dobije 70 miliona eura od Europske unije?

2
Radiosarajevo.ba
Hoće li Bosna i Hercegovina propustiti priliku da dobije 70 miliona eura od Europske unije?
Foto: PIxabay / Ilustracija / Euri

Jesu li evropska vrata odškrinuta ili zatvorena kada je u pitanju fond Plana rasta, sve u vidu zagonetke. Različiti politički stavovi to i potvrđuju. I sam visoki predstavnik je kazao da je iznenađen da je BiH propustila priliku da dobije novac. Rok koji su sami sebi dali, kako je to kazao državni ministar Edin Forto, ističe te je zbunjujuće hoće li BiH uspjeti uhvatiti voz zvani tranša od 70 miliona eura (136.9 miliona KM).

"Ukoliko u ponedjeljak ne usaglasimo tekst i ne pošaljemo, onda definitivno gubimo tu prvu tranšu koju će dobiti ostale zemlje. Ne gubimo mi taj iznos trajno, mi možemo to dobiti kada završimo svoj posao", rekao je Edin Forto, ministar prometa i komunikacija BiH prije nekoliko dana.

A koji ih posao čeka, bar to se zna. Od 113 provedbenih mjera entitetske vlasti usaglasile su 110. Vlasti u Rs nisu za uspostavu jedinstvenog pozivnog centra za hitne slučajeve, ukidanje entitetskog veta na odluke o dodjeli pomoći iz državnih sredstava, te popunu Ustavnog suda BiH novim sudijama.

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

"Stvar koja se tiče odlučivanja, govori se o odustajanju od entitetskog glasanja, to vam je opet poznato, to su propusti sa Ustavnom BiH: U tom kontekstu mi opet nudimo dogovor na način da kažemo da ćemo odluke donositi konsenzusom. Ostala je treća stvar koja se tiče Ustavnog suda, to je mnogo komplikovanije pitanje", rekao je Radovan Kovačević, izaslanik u Klubu srpskog naroda u PSBiH (SNSD).

"Naravno da nije moguće i nećemo dobiti ta sredstva i to treba da vladajuća Trojka, HDZ i SNSD javno da izađu i saopšte građanima", smatra Džemal Smajić, izaslanik u Klubu bošnjačkog naroda u PSBiH (SBiH).

Sredstava planiranih iz plana rasta nema u budžetu institucija BiH koji je usvojen krajem prošle sedmice, kao ni u trogodišnjem fiskalnom okviru.

"Bez promjene tog globalnog fiskalnog okvira EU novac neće moći proći kroz budžet institucija. Da li može doći nekim drugim kanalima, direktnim ulaganjima, učešća komapnija iz EU, to je već drugo pitanje", ističe Dženan Đonlagić, izaslanik u Klubu bošnjačkog naroda u PSBiH (DF).

Sporno je, navodi državni ministar finansija Srđan Amidžić, i to ko će biti krajnji korisnik tog novca - da li institucije BiH ili entitetske vlade i Brčko disktrikt. Oglasio se lider SNSD-a Milorad Dodik i navodi da su optužbe u vezi s Planom rasta laži i podmetanje.

"Postavlja se pitanje šta dalje? Da li će EU Komisiji kazati da za naredne tranše, ipak je bitnije da se ispunjavaju reforme na koje je BIH pristala barem to da se uradi za novac ili će zbog nemogućnosti da se u potpunostiusaglasi reformska lista ostati bez ostalog novca. Rekao bih da to sada nije jasno ni EU Komisiji", objašnjava Adi Ćerimagić, analitičar Inicijative za europsku stabilnost iz Berlina.

Tako osim što vladajući zbunjuju građane, zbunjuju i Evropu, koja će se ipak voditi sopstvenim interesima. Šta onda građane čeka, kada se zna da su na raspolaganju dvije milijarde maraka europskog novca, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije