Hoće li BiH dugo čekati: Koliko je vremena trebalo sadašnjim članicama da uđu u EU?

4
Radiosarajevo.ba
Hoće li BiH dugo čekati: Koliko je vremena trebalo sadašnjim članicama da uđu u EU?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Zastave EU i BiH

Lideri država članica Europske unije okupit će se u četvrtak, 21-. marta i petak, 22. marta, u Briselu na redovnom proljetnom sastanku na vrhu na kojem će se, između ostalog, odlučivati o početku pregovora o pristupanju EU s Bosnom i Hercegovinom na temelju preporuke Europske komisije.

Bosna i Hercegovina podnijela je zahtjev za članstvo u EU u februaru 2016., a status zemlje kandidatkinje dodijeljen joj je u decembru 2022. godine.

Šefovi država i vlada država članica odlučivat će u naredna dva dana o početku pregovora s Bosnom i Hercegovinom na temelju preporuke Europske komisije, koja je prošle sedmice objavila izvještaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava uslove za početak dugog puta prema članstvu u Europskoj uniji.

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

"Od kada smo dodijelili status kandidata, Bosna i Hercegovina napravila je impresivne korake naprijed. Više napretka postignuto je u samo godinu dana nego u cijeloj deceniji. Naravno, potrebno je još napretka da bi se pridružila Uniji, ali zemlja pokazuje da može ispuniti kriterije članstva i asipiracije svojih građana da budu dio naše porodice.

To je razlog zbog kojeg preporučujemo Vijeću otvaranje pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom. I zbog čega preporučujemo da Vijeće usvoji pregovarački okvir nakon što Bosna i Hercegovina poduzme daljnje korake u skladu s izvješćem Komisije. Ostajemo spremni izvijestiti Vijeće o napretku Bosne i Hercegovine u vezi s tim koracima. Budućnost Bosne i Hercegovine leži u našoj Uniji", kazala je nedavno Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Podsjetimo, na sastanku u decembru 2023. godine čelnici zemalja EU-a dali su “zeleno svjetlo“ otvaranju pregovora o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom, nakon što su te države poduzele važne korake utvrđene u izvještaju EK-a o proširenju od 8. novembra 2023.

Volodimir Zelenski čestitao Bosni i Hercegovini

Volodimir Zelenski čestitao Bosni i Hercegovini

Čelnici su tada također izrazili spremnost za otvaranje pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom kada se u potrebnoj mjeri ispune kriteriji za članstvo.

Radio Slobodna Evropa objavila je grafikon svih zemalja koje su trenutno u EU, a u nastavku možete pogledati grafikon, koliko je bilo potrebno vremena državama da uđu u EU:

Nakon što su čelnici EU 14. decembra odlučili započeti pristupne pregovore s Moldavijom i Ukrajinom, mnogi se pitaju:...

Posted by Radio Slobodna Evropa on Thursday, March 21, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije