Reakcija / HNS: ARBiH je imala 331 logor i zatvor u kojima je bilo zarobljeno 14.444 Hrvata

06. 02. 2018. u 20:57:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 445

Hrvatski narodni sabor (HNS) Bosne i Hercegovine oglasio se saopćenjem za javnost nakon izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u emisiji "Nedjeljom u 2" koja je emitirana na HRT-u.

Kako navode u saopćenju za javnost, izneseni stavovi bošnjačkog člana predsjedništva BiH i predsjednika SDA  Bakira Izetbegovića na HRT-u u emisiji Nedjeljom u 2. a koji se odnose na stradanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, posebno na prostoru Središnje Bosna, duboko su povrijedila i omalovažila sve Hrvate koji su stradali u Domovinskom ratu, porodice poginulih, ranjenih i zarobljenih Hrvata i sve pripadnike HVO-a zato što, kako se navodi, ne odgovaraju stvarnoj istini.

"Nažalost, ovo nije prvi put da politički predstavnici Bošnjaka u BiH kroz izjave u medijima omalovažavaju hrvatske žrtve i stradanja Hrvata u Domovinskom ratu kao i doprinos koji su dali Hrvati i HVO u odbrani BiH. Branitelji HVO-a odbacuju ovakva stajališta jer su neistinita i ne odgovaraju činjenicama o događajima u Domovinskom ratu. Istina je da je HVO-a u Domovinskom ratu, u odnosu na druge dvije vojske, počinio najmanje zločina, da su Hrvati u odnosu na svoju brojnost u BiH najveće žrtve rata", navode iz HNS-a.

Nadalje, u saopćenju stoji kako su njihove tvrdnje tačne te da o tome govore činjenice iz kojih javnost može jasno vidjeti veličinu žrtve koju su podnijeli Hrvati u Središnjoj Bosni gdje je, kako se navodi, prognan 85.141 Hrvat, poginulo 2751 Hrvata, od čega 468 civila, da je 2.402 djece koja su ostala bez jednog ili oba roditelja, da je 3.098 invalida, da je 10.500 porušenih stambenih objekata, da su 43 uništena vjerska objekta i više stotina uništenih i oskrnavljenih nadgrobnih spomenika, te da su samo u općini Travnik 28 sela u kojima su živjeli Hrvati potpuno etnički očišćena, a takvih razmjera su stradanja Hrvata i u Novom Travniku, Vitezu, Busovači, Bugojnu, Uskoplju, Fojnici,Zenici, Kaknju, Varešu Kiseljaku i Kreševu.

"Podsjećamo kako je na dijelu BiH pod kontrolom ARBiH postojao 331 logor i zatvor, a u njima je bilo zarobljeno 14.444 Hrvata, i to 10.346 civila i 4098 vojnika HVO-a. Za ova stradanja još uvijek niko od nalogodavaca iz ARBiH nije procesuiran, umjesto toga za ovakve zločine koje je počinila ARBiH politički predstavnici Bošnjaka govore da su to bili incidenti", navodi se.

U saopćenju HNS tvrdi da će se s ovakvim stajalištima u kojima se omalovažava stradanje Hrvata i žrtava koju su podnijeli Hrvati u Domovinskom ratu u BiH. teško graditi povjerenje među narodima, zajednički život i relaksacija političkih odnosa Hrvata i Bošnjaka u BiH.

"Naša zajednička bududnost traži poštovanje svih žrtava, procesuiranja stvarnih počinilaca i nalogodavaca za ratni zločin,a ne kao do sada selektivni pristup u sudskim procesima i političkim ocjenama događaja iz Domovinskog rata.

Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski radi potpune istine o stradanjima u Domovinskom ratu traži od svih medija, a posebno od istraživačkog novinarstva da, koristeći istinite i dostupne činjenice, prikaže javnosti šta su to sve Hrvati u BiH pretrpjeli u Domovinskom ratu, a posebno na područjima Središnje Bosne koja je bila u potpunom okruženju ARBiH od januara 1992. do aprila 1994.,te kako su, zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti Hrvata Središnje Bosne, uz velika stradanja i žrtve odbranjena naša vjekovna ognjišta", zaključuje se u saopćenju HNS-a.

NEMA KOMENTARA