HNS Dragana Čovića: Deklaracija SDA je nasilje nad Hrvatima

Radiosarajevo.ba
HNS Dragana Čovića: Deklaracija SDA je nasilje nad Hrvatima
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / SDA

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hecegovine (HNS BiH) komentarisao je Programsku deklaraciju Stranke demokratske akcije predstavljenu u subotu, 14. septembra na Kongresu stranke.

"Smatramo je potpuno neprihvatljivom za opstojnost i stabilnost države BiH. Ovakva Deklaracija osobito je neprihvatljiva za Hrvate, koji se dugi niz godina u svim razgovorima s partnerima s bošnjačke strane bore za jedan od najvažnijih temelja države - jednakopravnost svih naroda i građana. Ovom deklaracijom SDA pokazuje potporno suprotan smjer", ocijenili su iz HNS-a.

Izetbegović nakon izbora: Programska deklaracija prestavlja kontinuitet SDA

Kako je navedeno u saopštenju, jedino moguća kao državna zajednica tri potpuno ravnopravna konstitutivna naroda dodavši:

"BiH nije i nikada neće biti jednostran projekt napravljen po volji jednog naroda."

Za HNS, Deklaracija je dokaz, kako su naveli, organiziranog političkog, ideološkog i medijskog nasilja nad Hrvatima u BiH.

Predstavljena Programska deklaracija SDA: Jačanje ekonomije i ubrzane EU integracije

"Bošnjačka politika se ne može predstavljati kao dobronamjerna, ona koja drži do građana, izgradnje boljih odnosa i perspektivne budućnosti BiH dok istodobno provodi rušilačku politiku i podržava opstrukcije", poručili su.

Pozvali su političke predstavnike Bošnjaka da se, kako je saopšteno, vratimo razgovorima za pravedna rješenja koja će svima u Bosni i Hercegovini donijeti dobro.

"Budući da postojeća  rješenja ne osiguravaju punu ravnopravnost, nužno je izmijeniti Ustav i Izborni zakon kako bi se osiguralo pravo legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda. Na to nas obvezuju presude sudova i upozoravaju europski dužnosnici", naglasili su iz HNS-a.

Dodik o deklaraciji SDA: Nema nikakve Republike BiH, postoji samo RS

Smatraju da je nužno što prije iznaći široki politički i društveni konsenzus i time osigurati stabilno političko okruženje, formirati vlast i vratiti se puti prema Evropskoj uniji i NATO-u, te su zaključili:

"Svi drugi potezi poput Programske deklaracije SDA su put u prošlost, a ne budućnost BiH. HNS BiH neće biti dio projekta rušenja BiH nego njene izgradnje i, kao do sada, predvodnici pozitivnih vrijednosti, otvoreni za dijalog i dogovore na dobrobit svih naroda i žitelja BiH."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije