Reakcija / Oglasio se Željko Komšić o programskim ciljevima SDA

14. 09. 2019. u 14:43:00 Fena

Shares: 0

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić komentarisao je jedan od programskih ciljeva Stranke demokratske akcije, a koji se u javnosti ocjenjuje kao zahtjev za uspostavljanje građanskog uređenja Bosne i Hercegovine.

Kada se Izetbegović naljuti: Idite na kafu ako vas ne interesuje

Komšić u tome smislu ističe da nema građanske države sve dok u Bosni i Hercegovini dominiraju etničke politike, saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Počeo Sedmi Kongres Stranke demokratske akcije

"Put ka građanskoj državi može samo voditi preko slabljenja etničkog u korist građanskog koncepta, što je izraz težnje za jednakopravnost svih građana i naravno dio evropskih standarda. Uostalom, to je nešto duži proces, koji je neminovan", smatra Komšić.

Kada se Izetbegović naljuti: Idite na kafu ako vas ne interesuje

Međutim, dodaje da se tek uz odbacivanje zaostalog etničko-konstitutivnog principa, te uz provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i provođenje preporuka i mjera iz Mišljenja Evropske komisije može voditi smislenija politika na bazi ideje građanske države Bosne i Hercegovine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA