Borenović: Nikakve reorganizacije i regionalizacije BiH ne dolaze u obzir

Radiosarajevo.ba
Borenović: Nikakve reorganizacije i regionalizacije BiH ne dolaze u obzir
FOTO: Radiosarajevo.ba / Branislav Borenović

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da se SDA vraća u mračnu prošlost i da će njihovi snovi o Republici BiH ostati samo mrtvo slovo na papiru Programske deklaracije usvojene na stranačkom Kongresu.

Rezolucijom usvojenom na Kongresu, koja je potpuno neprihvatljiva za srpski narod i RS, SDA sebe trajno isključuje iz bilo kakvih dogovora i potencijalnih koalicija sa bilo kojom strankom iz RS koja drži do Dejtonskog sporazuma i poštuje ustavno uređenje ove zemlje“, naveo je Borenovič u pisanoj izjavi.

On ističe da se SDA vraća u mračnu prošlost, umjesto da ide naprijed, modernizuje se i kao najveća stranka bošnjačkog naroda radi na što boljem odnosu sa drugim narodima.

Borenović je ukazao da nikakve reorganizacije i regionalizacije BiH ne dolaze u obzir.

Imali smo slične pokušaje u prošlosti, poput Prudskog sporazuma, a što se nas tiče, RS je trajna kategorija, međunarodno verifikovana i kao mnogo puta do sada, odoljećemo pokušajima da se pravi unitarna BiH“, naveo je Borenović.

Povodom najava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da neće odustati od ukidanja imena RS, Borenović ističe da se danas, kao nikad do sada, jasno pokazuje da oni koji se kunu u BiH, poput SDA, zemlju vode u potpuno pogrešnom pravcu.

On je podsjetio da su prije nekoliko mjeseci, nakon apelacije Izetbegovića za promjenom imena RS, poslanici PDP-a podnijeli inicijativu da Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine RS iz reda SDA, bude smijenjen.

Smatrali smo da u rukovodstvu najvišeg zakonodavnog tijela RS ne može sjediti neko ko dolazi iz stranke koja hoće da je ukine. Nažalost, tada nismo podržani u Narodnoj skupštini i vidjećemo da li će vladajuće stranke u RS promijeniti stav po tom pitanju i sačuvati dostojanstvo RS“, naveo je Borenović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije