Sedmi Kongres SDA: Usvojena programska deklaracija i novi Statut stranke

O. K.
Sedmi Kongres SDA: Usvojena programska deklaracija i novi Statut stranke
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Počeo Sedmi Kongres SDA

Delegati Kongresa Stranke demokratske akcije večeras su usvojili sve predložene deklaracije te programsku rezoluciju koja je danas predstavljena javnosti.

Programska deklaracija definira političku poziciju SDA u narednom periodu.

Potvrđeno: Bakir Izetbegović je novi-stari predsjednik SDA

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba/Bakir Izetbegović izabran za predsjednika SDA

U njoj se navodi da je dugorični cilj SDA usvajanje Ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definisana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti državnim, regionalnim i lokalnim s gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine.

Također, usvojen je i novi Statut SDA kojim se ograničava uticaj lokalnih struktura stranke naspram centrale. Ograničen je i broj mandata predsjednika kantonalnih, gradskih i općinskih odbora. Izmjenama je predviđeno da jedan funkcioner, na poziciji predsjednika nekog od odbora, može ostati najviše tri uzastopna mandata.

Pogledajte govor Bakira Izetbegovića nakon reizbora za predsjednika SDA

Podsjećamo, na današnjem Sedmom Kongresu SDA potvrđen je novi mandat Bakira Izetbegovića. 

Delegati će sa finalne liste od 15 kandidata za potpredsjednika birati njih devet, a kandidati su: Senija Bubić, Alma Čolo, Šemsudin Dedić, Šefik Džaferović, Amir Fazlić, Refik Lendo, Melika Mahmutbegović, Aida Obuća, Adil Osmanović, Edin Ramić, Asim Sarajlić, Safet Softić, Šerif Špago, Mirsad Zaimović i Denis Zvizdić.

Osim devet potpredsjednika stranke, Kongres će birati i 83 člana Glavnog odbora SDA te pet članova Nadzornog i 11 članova Etičkog odbora stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije