Sedmi Kongres SDA: Novi mandat Izetbegoviću, centralizacija i novi vidici

O. K.
Sedmi Kongres SDA: Novi mandat Izetbegoviću, centralizacija i novi vidici
FOTO: Radiosarajevo.ba / Bakir izetbegović

Sedmi po redu Kongres Stranke demokratske akcije završen je kasno večeras u Sarajevu, a delegati su glasali za novog predsjednika te stranke, devet potpredsjednika, te članove Glavnog odbora i drugih tijela stranke.

Novi-stari predsjednik

Na Kongresu je učestvovalo preko 1200 delegata iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a Kongres je počeo uz intoniranje himne Bosne i Hercegovine i prisjećanje na predsjednike ove stranke, Aliju Izetbegovića i Sulejmana Tihića.

Počeo Sedmi Kongres Stranke demokratske akcije

Delegatima Kongresa se obratio i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, koji je danas izabran na novi četverogodišnji mandat.

Izetbegović je kazao da se svijet u prethodne četiri godine rapidno mijenjao, te da je i BiH pogođena raznim problemima. U svom govoru u kojem je izlagao rad SDA, Izetbegović je kazao kako je stranka koju je vodi glavni pokretač promjena u Bosni i Hercegovini.

Izetbegović: Moje obećanje od 100 hiljada radnih mjesta je ispunjeno

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović obratio se danas na Sedmom Kongresu stranke na čijem je čelu. Na početku svog obraćanja, Izetbegović se dotakao stanja u stranci, a kako je kazao, svašta se dešavalo u proteklih četiri godine a da je SDA svaki izazov rješavala sa svojim partnerima.

„Na nivou Vijeća ministara BiH usvojene su razne strategije i zakoni koji su omogućili najveći ekonomski rast naše zemlje, zaposleno je preko 109 hiljada, što znači da je moje obećanje od 100 hiljada radnih mjesta za deset godina je ispunjen“, pojasnio je Izetbegović.

Programska deklaracija i Statut

Delegati su usvojili Programsku deklaraciju te Statut SDA. Programska deklaracija izazvala je najveću buru u javnosti i kritike prema Izetbegoviću i njegovoj stranci, naročito među strankama u RS.

Sedmi Kongres SDA: Usvojena programska deklaracija i novi Statut stranke

U njoj se navodi da će se SDA zalagati za usvajanje Ustava kojim bi Bosna i Hercegovina bila definisana kao demokratska, regionalizirana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina, sa tri nivoa vlasti državnim, regionalnim i lokalnim s gradom Sarajevom koji je politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Bosne i Hercegovine.

„Mi ništa ne namećemo kroz svoju Programsku deklaraciju. I dalje ostajemo pri stavu da će se sve u Bosni i Hercegovini mijenjati i donositi uz dogovor sva tri naroda“, kazao je Izetbegović novinarima nakon što je izabran za predsjednika SDA.

Također, delegati su večeras usvojili i novi Statut SDA kojim se predviđa jača centralizacija stranke i prebacivanje veće odgovornosti na centralu SDA i njeno Predsjedništvo.

Ograničen je i broj mandata predsjednika kantonalnih, gradskih i općinskih odbora. Izmjenama je predviđeno da jedan funkcioner, na poziciji predsjednika nekog od odbora, može ostati najviše tri uzastopna mandata.

Izetbegovićev novi mandat

Članovi Kongresa danas su aklamacijom, odnosno javnim glasanjem, bez ijednog glasa protiv izabrali Bakira Izetbegovića za novog-starog predsjednika SDA.

Kako je objasnio Halid Genjac, Glavni odbor je donio odluku da se u situacijama kada je samo jedan kandidat za čelnu poziciju u stranci, Kongres može glasati aklamacijom.

Bez glasova protiv, Bakir Izetbegović je za izabran novog predsjednika SDA.

Pogledajte govor Bakira Izetbegovića nakon reizbora za predsjednika SDA

Pogledajte poruke Bakira Izetbegovića nakon što je dobio povjerenje stranačkih kolega

Delegati su sa finalne liste od 15 kandidata za potpredsjednika birali njih devet, a kandidati su bili: Senija Bubić, Alma Čolo, Šemsudin Dedić, Šefik Džaferović, Amir Fazlić, Refik Lendo, Melika Mahmutbegović, Aida Obuća, Adil Osmanović, Edin Ramić, Asim Sarajlić, Safet Softić, Šerif Špago, Mirsad Zaimović i Denis Zvizdić.

Ovo su imena novih potpredsjednika SDA

Nakon tajnog  glasanja, izabrani su potpredsjednici SDA, a to su: Osmanović, Mahmutbegović, Ramić, Dedić, Džaferović, Zaimović, Softić, Zvizdić i Sarajlić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije