Hladno jutro u BiH: Upaljen je žuti meteoalarm zbog niskih temperatura

0
Radiosarajevo.ba
Hladno jutro u BiH: Upaljen je žuti meteoalarm zbog niskih temperatura
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo pretežno oblačno vrijeme, a samo ponegdje na planinama registrovan je i slab snijeg.

Temperature zraka u 07 sati: Bjelašnica -9 stepeni, Drvar i Livno -7; Bihać, Bugojno i Ivan-sedlo -6, Sanski Most -5, Jajce -4, Sarajevo -3, Gradačac, Grude, Tuzla i Zenica -2, Mostar 2, Neum 4 stepeni. Atmosferski pritisak je u Sarajevu iznosio 935 milibara, za 7 milibara je niži od normalnog i sporo opada.

Bioprognoza: Uz stabilnije vremenske prilike opšta slika će se djelimično popraviti. Temperature će biti niže u odnosu na protekli dan i neophodno je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju, naročito u jutarnjim i večernjim satima, kada bi i hronični bolesnici trebali maksimalno izbjegavati boravak na otvorenom. Preovladavaće sjeverno strujanje koje će jačati osjet hladnoće, stoga je preporučljivo umanjiti aktivnosti.

Danas u Bosni i Hercegovini veći dio dana pretežno oblačno vrijeme. Prolazno slab snijeg ili susnježica se očekuju u Bosni i sjeveru Hercegovine od sredine dana prema poslijepodnevnim satima. U večernjim satima razvedravanje. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -1 i 3, na jugu zemlje od 6 do 9 stepeni.

U Sarajevu pretežno oblačno. Prolazno slab snijeg je moguć od sredine dana prema poslijepodnevnim satima. U večernjim satima smanjenje oblačnosti. Najviša dnevna oko 0 stepeni.

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je žuti meteoalarm zbog niskih temperatura na području cijele BiH.

U zavisnosti od područja minimalna temperature kretat će se od -5°C, u planinama i do -10°C, navodi se u meteo upozorenju.

Žuti meoteoalarm označava potencijalno opasne vremenske prilike koje nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako će se prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima.

14. januar 2021. (Četvrtak), u Bosni i Hercegovini novo naoblačenje u jutarnjim satima koje će uvijetovati snijeg ili susnježica, na jugu zemlje i kišu. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -8 i -3, na jugu zemlje do 0, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -3 i 2, na jugu zemlje od 3 do 6 stepeni.

15. januar  2021. (Petak), u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima slab snijeg u centralnim i istočnim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -8 i -3, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -4 i 1, na jugu zemlje od 2 do 5 stepeni.

16. januar 2021. (Subota), u Bosni pretežno oblačno. Sunčanije u Hercegovini. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -10 i -5, na krajnjem jugu zemlje do -1, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -5 i -1, na jugu zemlje od 2 do 5 stepeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije