! / Hitna sjednica Skupštine KS: O stanju na deponiji Smiljevići

07. 10. 2019. u 10:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Zbog aktuelnih dešavanja na lokalitetu Regionalnog centra za upravljanje otpadom (RCUO) Smiljevići, u utorak će biti održana hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo.

Zastupnici će razmatrati Izvještaj o stanju i aktivnostima u okviru RCUO Smiljevići s prijedlogom mjera koji je pripremilo Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS kako bi se stanje dovelo na onaj nivo koji je poželjan.

Cilj je da RCUO funkcionira RCUO kao savremeni Centar, za tretman i iskorištavanje otpada, koji će ispunjavati ekološke standarde propisane važećim propisima, a samim tim će biti eliminisani i svi negativni uticaji na zdravlje stanovništva i okoliš općenito.

Mnoga će ministarstva biti zadužena za realizaciju cilja, a kako je navedeno u dopisu Vlade KS, Vlada KS će biti zadužena da planira potrebna sredstva u Budžetu za 2020. i 2021.godinu, kako bi se provele mjere planirane Programom sanacije za period 2016-2020.godina, uključujući uspostavu sistema za prečišćavanje procjednih voda.

Tako na primjer, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i KJKP “Rad” Sarajevo će biti zaduženi da izvrše sve neophodne predradnje (odabir tehnologije, prekrivanje dijelova odlagališta, izrada tehničke dokumentacije) za izgradnju i puštanje u pogon prečistača procjednih voda do kraja 2021.godine.

Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture da, je zaduženo da u saradnji s Općinom Novi Grad, u 2020. godini osigura izgradnju kanalizacionog kolektora Smiljevići - Zabrđe, kako bi se tretirale vode do nivoa omogućavanja ispuštanja u sistem kanalizacije, a ne direktno u otvoreni recipijent - Lepenički potok.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA