Heroin zaobilazi BiH zbog loše putne infrastrukture, raste upotreba ecstasyja

Radiosarajevo.ba
Heroin zaobilazi BiH zbog loše putne infrastrukture, raste upotreba ecstasyja
/ Foto: Pixabay

Ovisnička scena u BiH nije se znatno mijenjala posljednjih godina, a može se reći kako postoji izvjesno smanjenje upotrebe heroina, porast upotrebe amfetamina i ecstasyja, kao i povećano zanimanje za novim sintetičkim drogama, govore podaci kojima raspolaže Ministarstvo sigurnosti BiH, piše Večernji list BiH.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH će se na idućoj redovnoj sjednici izjasniti o prijedlogu državne strategije nadzora nad opojnim drogama, sprečavanja i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga u BiH, a koji je na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH utvrdilo Vijeće ministara BiH. 

Marihuana je pogodna za proizvodnju i na području BiH, a plantaže marihuane i umjetni laboratoriji za proizvodnju iste su pronađeni u različitim krajevima naše zemlje. U BiH su pronađeni manji zasadi marihuane. Najveći dio marihuane na područje zemalja Balkana stiže iz Albanije u kojoj su najpovoljniji uvjeti za proizvodnju i najniže cijene.

Kkrijumčarenje heroina najvećim dijelom zaobilazi BiH zbog loše cestovne veze i konfiguracije terena pa se heroin uglavnom krijumčari kamionima i autobusima, koji idu iz jugoistočne Azije, kroz Tursku, Bugarsku, Srbiju i Hrvatsku. 

Sintetičke opojne droge ecstasy i amfetamin speed uglavnom dolaze izHolandije u zemlje istočne Europe, a jedan manji dio, ovisno o potrebama tržišta, završava i na području BiH.

Organizirane kriminalne grupe međusobno sarađuju na području Bosne i Hercegovine, ali i izvan granica BiH, posebno s kriminalnim grupama koje djeluju na području zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije, piše Večernji list BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije