Sve više ovisnosti i ovisnika: U Terapijskoj zajednici uči se živjeti bez droge

Naim Kavazić
Sve više ovisnosti i ovisnika: U Terapijskoj zajednici uči se živjeti bez droge
/ Javna ustanova terapijska zajednica Kampus
Javnu ustanovu Terapijska zajednica Kampus osnovao je 2003. godine Kantona Sarajevo i prva je ustanova ovakve vrste u Bosni i Hercegovini iza koje, kao osnivač i utemeljitelj, stoji država.

U Kampusu je trenutno 18 korisnika s kojima radi stručno osoblje sastavljeno od socijalnih radnika, psihologa, sociologa, politologa sigurnosti, sportskih terapeuta, radno-okupacionih terapeuta, zdravstvenog, te drugog osoblja koje boravak u Kampusu čini učinkovitim i sigurnim. 

Javna ustanova terapijska zajednica Kampus -

"Nažalost, ovisnost kao društveni problem sve više uzima maha i u Bosni i Hercegovini. Skoro svakodnevno nas kontaktiraju osobe, mnoge i prvi put, kako bi dobile informacije o mogućem ulasku u Terapijsku zajednicu, ali i o programu savjetovanja. Ovdje moramo naglasiti i pojavu novih vrsta ovisnosti, naročito probleme vezane za kockanje, online klađenje, internet ali i na pojavu novih psihoaktivnih supstanci kojih ni Bosna i Hercegovina nije pošteđena", započinje razgovor za Radiosarajevo.ba dr. sc. Šahim Kahrimanović, šef službe za stručno-terapijske poslove i naučno-istraživački rad pri Kampusu.

Kahrimanović nam pojašnjava da iako teorijski postoje određene pretpostavke i razlozi za pojavu i razvoj ovisnosti, svaki pojedinac je entitet za sebe, te njegov ulazak u svijet ovisnosti je stoga jedinstven i poseban, kao i izlazak iz tog okrutnog svijeta.

"Oporavak od ovisnosti je proces, često dugotrajan proces. Ponekad je potrebno i više epizoda tretmana, kako bi se primijetio napredak. Također, potrebna je podrška porodice, socijalnog okruženja, društva u cjelini. Ono što je dobro jeste da se osobe javljaju na tretman te na taj način pokazuju da su spremne da se suoče s problemom ovisnosti", govori nam dr. Kahrimanović.

Javna ustanova terapijska zajednica Kampus -

Tretman u Kampusu traje godinu dana i podrazumijeva, pored apstinencije od droga, jasno strukturirano vrijeme i društvenu organizaciju života, što zapravo, jeste glavni cilj tretmana u Terapijskoj zajednici. Boravak u Kampusu je zasnovan na principu dobrovoljnosti i poštovanju pravila življenja i osjećaju pripadnosti zajednici. Dan tretmana u Kampusu započinje u 7:00 a završava u 23:00.

"Glavna obaveza korisnika u Kampusu jeste korisnikovo preuzimanje obaveza i odgovornosti, čime se uče kako postati produktivni članovi društva i živjeti bez droge. Kroz terapije u Kampusu, korisnik stječe vještine i znanja kako nastaviti živjeti poslije tretmana. Boravak u Terapijskoj zajednici je samo jedna faza u životu korisnika kako bi se ostvario željeni oporavak. Korisnici u Kampusu su uključeni u radno-okupacione aktivnosti, individualne terapije, grupnu terapiju, art terapiju, sport terapiju, porodičnu terapiju, te druge oblike psiho-socijalnog tretmana i rehabilitacije ovisnika. Akcent se stavlja i na podršku za školovanje korisnika", kazao nam je šef službe za stručno-terapijske poslove i naučno-istraživački rad pri Kampusu.

Šahim Kahrimanović smatra da su resocijalizacija i socijalna integracija najvažnija dva segmenta tretmana u koje korisnik mora biti aktivno uključen. 

"Korisnik poslije završetka tretmana u Kampusu, ponovo se vraća u sredinu u kojoj je bio ovisnik, bez zaposlenja, s predrasudama i stigmama koje ovisničko ponašanje sa sobom nosi. Mi kao ustanova utičemo, koliko možemo, da se ti stereotipi ruše, ali je neophodna podrška i aktivno uključivanje društvene sredine u cjelini.", ističe nam.

Pored rezidencijalnog, stacioniranog , oblika tretmana, u Kampusu se provodi savjetovalište za osobe koje imaju probleme s ovisnošću na dnevnoj bazi, pokrenut je call-centar i online savjetovalište za sve osobe koje imaju problem s ovisnošću, imaju taj problem u porodici ili poznaju nekoga s tim problemom, ali nisu u prilici da dobiju stručno mišljenje i odgovor.

Također, rečeno nam je da se iz domena primarne prevencije, već kontinuirano, dugi niz godina provode projekti prevencije u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo, te da je iz oblasti rado-okupacione terapije pokrenut je projekt plasteničke proizvodnje.

Javna ustanova terapijska zajednica Kampus -

Sve informacije o JU Terapijska zajednica Kampus, te informacije o programu tretmana možete dobiti na broj telefona 033 405 168; Call-centar 061 675757; na e-mail: savjetovaliste@kampus.ba, odnosno na www.kampus.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije