Helikopter OSBiH gasio požar kod Drvara, vatrena linija oko 50 km

Fena
Helikopter OSBiH gasio požar kod Drvara, vatrena linija oko 50 km
Prema informaciji iz Operativnog centra Civilne zaštite Drvar, helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine danas oko 18.00 sati počeo je gašenje požara na planini Jadovnik gdje je vatrena linija požara oko 50 kilometara.

U općini Tomislavgrad aktivan je požar na predjelu Pakline, iznad naseljenog mjesta Šuica. Požar trenutno gase vatrogasci iz Tomislavgrada, pripadnici Općinske službe Civilne zaštite Tomislavgrad i Šumarija te je na terenu oko 100 gasitelja.

U općini Livno, prema informacijama Federalne uprave civilne zaštite, u poslijepodnevnim satima došlo je do više požara kada je gorila trava i nisko rastinje.

U mjestu Lipa gori trava i nisko rastinje, te se požar širi prema planini Kamešnica. Požar gase pripadnici Vatrogasnog društva Livno i mještani, a požar na predjelu Vaganja ponovno je aktivan. Na požarište su upućeni pripadnici šumarije.

Požari na području Kupreške općine i dalje su aktivni i gase ih pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kupres.

Požar na području naselja Bastasi, između općina Bosansko Grahovo i Livno i dalje je aktivan, kao i požar otvorenog prostora na području Međugorje-Staretina.

I dalje je aktivan požar na lokalitetu Drežnica-Batačke Lazine, na padinama planine Čvrsnice, gdje gori šuma. Požar se jednim dijelom spušta prema Drežanjskoj kotlini.

Požar na Rujištu je i dalje aktivan. Helikopter Oružanih snaga BiH djelovao je u jutarnjim satima i imao četiri izbačaja, na dijelu gdje su bile ugrožene vikendice. Taj dio je trenutno pod kontrolom i nema ugroženih objekata.

U Općini Posušje požar otvorenog prostora Cerovi Doci i dalje je aktivan, a zbog nepristupačnosti požarišta nije moguće gašenje te vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice Posušje čuvaju rubove požara.

Ovaj požar daleko je od naselja i privrednih objekata. Gori nisko rastinje i šuma, a na terenu je pet vatrogasaca, dva šumara sa dva vatrogasna vozila. Zbog konfiguracije požarišta za sada nije utvrđena opožarena površina.

Na Čvrsnici je i dalje aktivan požar. Gasitelji čuvaju rubove požarišta prema Pločnom. Na terenu je desetak vatrogasaca s dva vatrogasna vozila, djelatnici šumarije, a tokom dana pomagalo je nekoliko dobrovoljaca iz obližnjih mjesta, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije