Helez: "Neka Vučić uloži napore i 'ugasi' proteste u Srbiji, a požare u BiH će helikopteri OS BiH"

8
Radiosarajevo.ba
Helez: "Neka Vučić uloži napore i 'ugasi' proteste u Srbiji, a požare u BiH će helikopteri OS BiH"
Foto: Facebook / Zukan Helez

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez oglasio se nakon apela da se angažuje helikopter MUP-a Srbije za gašenje požara na Tjentištu.

Helez se oglasio putem svog Facebook profila, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Ponovo se od Ministarstva odbrane BiH traži saglasnost za prelet i slijetanje helikoptera MUP-a R Srbije u svrhu gašenja požara u okolini Foče, bez da se traži angažovanje helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za potrebe gašenja istog požara.

Detalji saobraćajne nesreće u Hercegovini: Povrijeđene četiri osobe, intervenirali vatrogasci

Detalji saobraćajne nesreće u Hercegovini: Povrijeđene četiri osobe, intervenirali vatrogasci

Zahtjevi i insistiranje da helikopteri susjedne zemlje Srbije gase požar na teritoriji Bosne i Hercegovine su besmisleni i predstavljaju presedan.

Očigledno Vučićevom režimu u Srbiji i vlastima manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS nije interes samo gasiti požar, nego prebaciti pažnju javnosti sa protesta u Srbiji podizanjem međunacionalnih tenzija u BiH.

Poručujem Vučiću da uloži napore i "ugasi" proteste u Srbiji, a požare u BiH će helikopteri Oružanih snaga BiH.

Naravno, neću odobriti upotrebu helikoptera MUP R Srbije za gašenje požara na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Oružane snage BiH su gašenjem požara u Bugojnu, Drvaru, Mostaru i Žepču pokazale da su sposobne i spremne gasiti požar u našoj zemlji.

Poručujem lokalnim vlastima u Foči da pokrenu proceduru i zatraže angažman helikoptera Oružanih snaga BiH pri gašenju požara. Oni su u pripravnosti i trenutno spremni da polete i izvrše misiju gašenja požara", napisao je Helez na svom Facebook profilu.

Ponovo se od Ministarstva odbrane BiH traži saglasnost za prelet i slijetanje helikoptera MUP-a R Srbije u svrhu gašenja...

Posted by Zukan Helez on Sunday, August 11, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije