Helez: Katar zainteresiran za kupovinu i obnovu Titovih vila kod Bugojna

13
Radiosarajevo.ba
Helez: Katar zainteresiran za kupovinu i obnovu Titovih vila kod Bugojna
Foto: Photojoiner / Zukan Helez sa ministrom Katara, Josip Broz Tito i vila u Bugojnu

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez od 4. do 6. marta 2024. godine boravi u Dohi, glavnom gradu Države Katar, gdje predvodi delegaciju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na velikoj međunarodnoj vojnopomorskoj izložbi i konferenciji DIMDEX 2024.

Prvog dana izložbe, koja okuplja više od 200 izlagača naoružanja, vojne opreme, vozila i plovila, ministar Zukan Helez se u ponedjeljak, 4. marta, službeno susreo sa zamjenikom premijera i ministrom odbrane Države Katar, Khalidom bin Mohamedom Al-Attiyahom.

U izjavi za portal Radiosarajevo.ba ministar Helez je kazao da je jedna od tema razgovora s ministrom Al-Attiyahom bila saradnja Bosne i Hercegovine i Katara u oblasti namjenske industrije BiH, ali i sa Republikom Turskom.

Slučaj iz Gradiške: Muškarac u kući držao arsenal oružja, pogledajte šta su mu sve pronašli

Slučaj iz Gradiške: Muškarac u kući držao arsenal oružja, pogledajte šta su mu sve pronašli

„Dominirale su bile tri teme: vojna bilateralna saradnja između Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstva odbrane Države Katar, ekonomska saradnja u oblasti poljoprivrede, energetike i turizma, a posebno su zainteresovani za kupovinu i obnovu nekadašnjih rezidencija, Titovih vila Bugojno (Gorica) i Koprivnica“, kazao je Helez za Radiosarajevo.ba.

Katarski ministar Al-Attiyah je dogovorio da se ministar Helez susretne i sa glavnim predstavnicima katarske vojne industrije.

Ministar Helez, zajedno sa ostalim ministrima odbrane i načelnicima glavnih štabova oružanih snaga učesnika DIMDEX 2024., sastao se i sa NJ. V.  zamjenikom emira Države Katar, šeikom Abdullah bin Hamad Al Thanijem u Katarskom nacionalnom kongresnom centru.

Pogledajte kako je Zukan Helez dočekao ministra odbrane Turske

Pogledajte kako je Zukan Helez dočekao ministra odbrane Turske

Tokom sastanka razgovaralo se o temama vezanim uz područja od zajedničkog interesa konferencije.

Uz ministra Heleza u delegaciji MO i OS BiH su i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH brigadni general Tomo Kolenda, zamjenik komandanta Komande za podršku OS BiH brigadni general Radovan Jović, brigadiri Miljan Janković i Muharem Huremović iz Zajedničkog štaba OS BiH, kao i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba.

'Sve značajnija uloga Katara'

Ranije je iz Ministarstva odbrane BiH je saopćeno da je ministar Helez  naglasio da ovu posjetu želi iskoristiti da se značajnije osnaže odnosi BiH i Katara, prvenstveno kroz konačno potpisivanje sporazuma o bilateralnoj vojnoj saradnji, koji već dugo vremena čeka na zaključivanje.

„Imajući u vidu i sve značajniju ulogu koju Katar ima u međunarodnim odnosima, iskreno želimo pokrenuti saradnju na polju odbrane i ekonomije“, rekao je Helez, koji je domaćinu predstavio i glavne aspekte vojne industrije BiH.

„I mi smo na stanovištu da se naša saradnja više ne treba odlagati“, rekao je katarski ministar odbrane, koji je od svojih saradnika zatražio da se pokrenu procedure zaključivanja sporazuma pokrenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije