Ministar Helez o Gavrankapetanoviću i KCUS-u: 'Godinama se borio sa nepravdom, stoički sve podnosio'

6
Radiosarajevo.ba
Ministar Helez o Gavrankapetanoviću i KCUS-u: 'Godinama se borio sa nepravdom, stoički sve podnosio'
Foto: Privatni album / Ministar Zukan Helez podržao prof. dr. Gavrankapetanovića

Iz dana u dan stiže velika podrška prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću, koji odlukom ministra Nediljka Rimca nije imenocvan na čelo Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Jedan od onih koji su se oglasili u subotu, 24. februara, je ministar odbrane BiH Zukan Helez.

Njegovu objavu na društvenoj mreži Facebook prenosimo u cijelosti:
 
"Prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, poznajem lično i uvjerio sam se o kakvoj ljudskoj veličini i fantastičnom ljekaru se radi. I dok ga nisam upoznao lično, slušao sam od drugih o njemu.
Njegova me je biografija fascinirala.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Jedan je od nosilaca razvoja ortopedije u našoj Bosni i Hercegovini i jedan od njenih simbola. Nisam bio u Sarajevu u ratu, ali oni koji jesu, i kojima je spasio živote, ispričali su mi da je u godinama opsade vrijeme provodio u operacionoj sali na KCUS-u, a kući odlazio samo da se presvuče.

Umjesto da se oni koji daju "saglasnosti" i "pravna obrazloženja" u Ministarstvu zdravstva FBIH bore da na čelo najveće zdravstvene ustanove u BiH dođe vrhunski ljekar, menadžer u zdravstvu, oni politikantski pokušavaju da prof.dr. Gavrankapetanovića diskivalifikuju.

KCUS kao najveća zdravstvena ustanova u BiH mora biti državni projekat i kao takav treba jednog prof.dr. Gavrankapetanovića.

Godinama se borio sa nepravdom, stoički sve podnosio i izborio se. I ponovo se, neka mi ne zamjeri što ću mu reći "naš Ipe", bori sa nepravdom i uvjeren sam da će i ovu bitku dobiti. Uz njega sam i ima moju punu podršku", napisao je Zukan Helez.

Prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, poznajem lično i uvjerio sam se o kakvoj ljudskoj veličini i fantastičnom ljekaru...

Posted by Zukan Helez on Saturday, February 24, 2024

Podsjetimo, Nediljko Rimac, ministar zdravstva Federacije BiH, odbio je dati saglasnost za imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba tokom sredine ove sedmice. 

S ovom odlukom ministra, imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a, se poništava, s obzirom na to da je propisano da je za imenovanje obavezna saglasnost federalnog ministra zdravstva.

Potvrđeno: Ismet Gavrankapetanović nije dobio saglasnost da bude generalni direktor KCUS-a

Potvrđeno: Ismet Gavrankapetanović nije dobio saglasnost da bude generalni direktor KCUS-a

Ministar je naveo nekoliko razloga zbog kojih odbija dati suglasnost, kako iz formalnih, tako i iz meritornih razloga.

Ministarstvo je zaprimilo više prijava u kojima se navodi da ''postoji visok stepen sumnje da predloženi kandidat ne ispunjava tražene uvjete'' i to u dijelu koji se odnosi na završen
postdiplomski studij, tražeći od federalnog ministra da provjeri sve navedene činjenice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije