Hatidža Mehmedović: Međunarodna zajednica oborila glavu pred istinom

Anadolija
Hatidža Mehmedović: Međunarodna zajednica oborila glavu pred istinom
/ Hatidža Mehmedović (Anadolija)
Predsjednica Udruženja 'Majke Srebrenice' Hatidža Mehmedović poručila je danas – nakon što je Međunarodni sud pravde u Haagu odbio zahtjev Bosne i Hercegovine za reviziju presude protiv Srbije iz 2007. godine – da su se žrtve uzalud nadale pravdi.

"Znamo da je međunarodna zajednica saučesnik u svemu, od agresije do genocida u Srebrenici. Oborila je glavu pred istinom i danas je pala na tom ispitu. Nadali smo se pravdi ali nje nema", istakla je Mehmedović.

Naglasila je da se ovakvoj odluci suda nije nadala. 

"Vjerovala sam u pravdu. Da nisam vjerovala u pravdu ne bih se vratila da živim u Srebrenici od uspomena moje djece. Međutim, pravde nema", dodala je Mehmedović. 


Sud u Haagu je razmotrio mišljenja članova Predsjedništva BiH, koja su iznijeli u svojim pismima.

Ocijenjeno je da Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako "nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, glede zahtjeva za reviziju presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije