Haški tužioci: Mladića ne treba pustiti na privremenu slobodu

BIRN - Detektor.ba
Haški tužioci: Mladića ne treba pustiti na privremenu slobodu
/ Anadolija
Haško tužilaštvo smatra da bi puštanjem na slobodu Ratko Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), mogao pobjeći i da je njegovo zdravstveno stanje stabilno.

Iz tog razloga u Tužilaštvu u Haagu ističu da se treba odbiti zahtjev Mladićeve Obrane da bude pušten na privremenu slobodu iz pritvora kako bi otišao na liječenje u Rusiju, javlja BIRN - Justice Report.

Kako se navodi u odgovoru tužilaca Petera McCloskeya i Alana Tiegera, činjenica da je Mladić bio bjegunac 16 godina prije svog hapšenja "predstavlja značajan rizik da će odbiti da se vrati pred Tribunal ukoliko bude pušten".

"Njegova duga historija kao bjegunca od pravde i ozbiljnost optužbi protiv njega predstavljaju povećan rizik da bi mogao pobjeći prije presude", navodi se u odgovoru tužilaca.

McCloskey i Tieger su također naveli da Mladić u Haškom pritvoru dobiva "redovnu i adekvatnu zdravstvenu njegu".

"Optuženi ima historiju medicinskih oboljenja koji proizilaze od njegovog vremena dok je bio bjegunac i sada prolazi kroz period povećanog rizika koji je neuobičajen za nekog njegovih godina. Međutim, njegovo stanje se dramatično popravilo dok boravi u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija (UN-a). Optuženi i nezavisni eksperti su pohvalili njegov tretman", smatraju tužioci.

Mladićeva Odbrana je prošlog mjeseca zatražila da optuženi bude pušten na privremeno liječenje u Rusiju zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, navodeći da je ta zemlja spremna dati garancije da će se on vratiti na poziv sudija.

Mladić je kao komandant VRS-a optužen za genocid počinjen u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata koji je u šest općina imao razmjere genocida, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanjem pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje mu je počelo 2012, a u pritvoru se nalazi od maja 2011. godine. Presuda Mladiću očekuje se krajem godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije