Hasečić zbog ruskih dobrovoljaca pisala Predsjedništvu i međunarodnoj zajednici

6
Radiosarajevo.ba
Hasečić zbog ruskih dobrovoljaca pisala Predsjedništvu i međunarodnoj zajednici
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Bakira Hasečić

Predsjednica Udruženja "Žena-Žrtva rata" Bakira Hasečić uputila je danas otvoreno članovima Predsjedništva BiH, Vijeću za implementaciju mira (PIC), visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku, šefu Delegacije Europske unije (EU) Johannu Sattleru i šefici ureda OSCE-a Kathleen Kavalec, a povodom za danas najavljenog održavanja "Obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca".

"Kao što Vam je poznato, Udruženje "Žena-žrtva rata" je podnijelo prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog najavljenog obilježavanja "Dana ruskih dobrovoljaca" u Višegradu, 12. aprila 2021. godine. Udruženje je zatražilo od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da zaustave i zabrane navedeni događaj i okupljanje, a kojim se veličaju i glorificiraju ratni zločinci i duboko vrijeđaju osjećaji i život preživjelih žrtava zločina, kao i članova njihovih porodica i malobrojnih povratnika i povratnika u Višegrad", navela je Hasečić.

Jesu li ovo teroristi?

Podsjeća da je na osnovu prijave Udruženja, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je formiralo predmet povodom najave održavanja skupa pod nazivom: "Obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca" u Višegradu.

"Opravdanim se postavlja nekoliko pitanja: Po kom pravnom osnovu su ruski borci išli na strana ratišta, uključujući i dolaske na teritorij Republike Bosne i Hercegovine 1992 – 1995. Nadalje, zašto je nezaobilazno isticanje zastave i drugih simbola Ruske Federacije na takvim skupovima? Tražimo da nam se objasni i korištenje naziva "ruski". Naime, da li "ruski" znači da ih je poslala država Ruska Federacija? Također, da li se radi o: "dobrovoljcima", "borcima na stranom ratištu" ili "teroristima"? Ako se radi o "borcima na stranom ratištu", onda se argumentirano može izvesti zaključak da je i Ruska Federacija aktivno učestvovala u klasičnoj oružanoj agresiji na suverenu i nezavisnu, međunarodno priznatu Republiku Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992-1995. godine", navela je Hasečić.

Pita i zašto država Bosna i Hercegovina još nikada, diplomatskim putem, nije dostavila Ruskoj Federaciji listu tih ljudi, radi utvrđivanja njihova identiteta i uloge u izvršenju pojedinačnih i masovnih zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava tokom 1992 - 1995 na Republiku Bosnu i Hercegovinu, uključujući i zločin genocida nad Bošnjacima.

"Izuzetno je važno i prijeko potrebno da se pošalje zvanični upit Ruskoj Federaciji o tome kakav je trenutni status takvih osoba. Smatramo da je krajnje vrijeme da se utvrdi identitet svih zločinaca, pa i onih koji su dolazili u Republiku Bosnu i Hercegovinu. Umjesto da im se utvrdi identitet i da budu procesuirani, oni još uvijek slobodno dolaze na mjesto zločina da bi glorificirali i slavili počinjene zločine. To je nedopustivo, i to je još jedno u nizu vrijeđanje žrtava", istakla je.

Ona je podsjetila da postoje relevanta saznanjima o ovim ljudima.

"Na osnovu pismenih dokaza ruski "dobrovoljci", "borci na stranom ratištu" su bili pod komandom Luke Dragičevića komandanta 2.podrinjske lake pješadijske brigade Višegrad (2.plpb-Višegrad), a kojem se sa još devet optuženih sudi za odvođenje civila iz voza Štrpci dana 27.02.1993.godine (postupak u toku) i još pet optuženih čiji se postupak vodi u Srbiji. Imajući u vidu navedene činjenice, tražimo od svih relevantnih subjekata, domaćih i međunarodnih, da o svemu navedenom upoznaju i nadležne organe organizacije Ujedninjenih nacija", istakla je Hasečić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije