Haris Pašović o koronavirusu: Nisam paničar niti hipohondar, ipak...

Radiosarajevo.ba
Haris Pašović o koronavirusu: Nisam paničar niti hipohondar, ipak...
FOTO: Facebook / Haris Pašović

"Nisam paničar. Nisam ni hipohondar. Ipak, od danas do kraja krize, neću se rukovati sa kolegama, poznanicima i prijateljima."

Napisao je to na Facebooku ugledni bh. reditelj Haris Pašović, komentirajući  zaraze od novog virusa korona (COVID-2019) u BiH.

"Izbjegavaću velike skupove, paziću na odstojanje u odnosu na druge ljude. Značajno ću povećati broj pranja ruku dnevno. U Bosni i Hercegovini je uobičajno potcjenjivanje opasnosti i minimiziranje rizika. U susjednoj zemlji je proglašeno stanje epidemije. U ovoj zemlji desetine hiljada izbjeglice nemaju osnovne higijenske uslove i nemaju zdravstvenu zaštitu. Deponije smeća su otvorene i bez odgovorajuće higijenske zaštite, kao ona u Mostaru, npr", napisao je.

Kako dalje navodi, mnogi stanovnici su neoprezni i prepuštaju se fatalizmima: "Ako mi je tako suđeno"; "Ako je tako zapisano"; "Božija volja"; "Božije davanje."

"Sve ovo povećava rizik infekcije i sasvim je razumno poduzeti elementarne mjere (samo)zaštite i krizne discipline. Folklorno vjerovanje nikad nije objasnilo zašto mjere opreza nisu 'božije davanje'", istaknuo je Haris Pašović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije