Halilović: Izetbegović i Softić da polože račun

Fena
Halilović: Izetbegović i Softić da polože račun
Radiosarajevo.ba / Sefer Halilović

Član Predsjedništva BPS-a Semir Halilović smatra da svi direktni učesnici u pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid moraju javnosti BiH, ali i istovjetnom skupu kakav je održan u sarajevskoj Vijećnici, položiti račun o svom djelovanju i događajima u vezi revizije.

Pozvao je člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da sazove istovjetan skup u Vijećnici, na kojem će biti prisutan bivši agent Bosne i Hercegovine Sakib Softić i saučesnici procesa Fadila Memišević i Rasim Muratović, "na kojem će podnijeti račun narodima Bosne i Hercegovine i njihovim prvacima, od kojih je tražena podrška ovom procesu", saopćeno je iz BPS-a.

"Očito je da su se propusti pravne, političke i organizacijske prirode dogodili u vezi revizije presude protiv Srbije za agresiju na našu državu. Također je očito iz podneska bivšeg agenta Softića iz maja 2016.godine da on tek otada počinje intezivno da radi na ovom predmetu pa se postavlja pitanja šta se i da li se na reviziji presude radilo prethodnih 8 godina?", navodi Halilović.

Smatra potrebnim da Softić javno prezentuje obim svog rada na reviziji presude, koji su novi dokazi pribavljeni, te zašto je čekan "zadnji čas" za podnošenje revizije?, navodi se u saopćenju.

Pozvao je i sve Hrvate i Srbe "koji su pogođeni agresijom na Bosnu i Hercegovinu da traže odgovornost vlastitih predstavnika u vlasti za nepokretanje revizije presude za agresiju".

"Naime, hrvatski član Predsjedništva BiH radio je za srpske interese a protivno interesima hrvatskih žrtava stradalih od srbijanske agresije, dok je srpski član Predsjedništva BiH radio za interes strane zemlje čime su, obojica, pored moralnih i etičkih kodeksa, prekršili i zakletvu koju su položili Bosni i Heercegovini prilikom preuzimanja dužnosti", kazao je član Predsjedništva BPS-a Semir Halilović u pisanoj izjavi za medije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije