Hadžović: Bilo bi pomalo šokantno vraćati učenike u klupe na svega 15 dana

Anadolija
Hadžović: Bilo bi pomalo šokantno vraćati učenike u klupe na svega 15 dana
Foto: Anadolija / S konferencije za medije

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar tokom posljednja 24 sata testirano je 114 uzoraka na COVID-19, od kojih nijedan nije bio pozitivan.

Mnogo bolja slika posljednjih dana je i na Odjelu za COVID-19 ove ustanove, gdje su trenutno liječe dva bolesnika, koji su stabilno i bez pogoršanja stanja.

Sanitarni inspektori od jučer su izdali 14 rješenja o samoizolaciji, dok posljednjih dana nisu evidentirani prekršitelji ovih mjera.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK-a Nermin Avdić izrazio je nadu da će stvari u BiH pa i u ovom kantonu po pitanju koronavirusa, tokom ljetnih mjeseci izgledati mnogo bolje.

Fokus je, ističe, prebačen na ekonomske probleme pa su i brojni subjekti ponovo započeli raditi, a sve s ciljem ponovnog pokretanja privrede u cijeloj zemlji.

"Možemo konstatovati da smo zahvaljujući svima nama danas u povoljnoj situaciji te da se brojni poslovi konačno mogu pokrenuti. U Mostaru i Konjicu smo, podsjećam, imali po tri smrtna slučaja, u Čitluku pet, dok u Jablanici, Neumu, Ravnom, Stocu i Neumu niko od oboljelih na sreću nije preminuo. Ukupno smo imali 261 slučaj zaraze", referirao je, uz ponovno upozorenje građanima da u narednim danima i mjesecima budu savjesni, pridržavajući se uputa koje se odnose na nošenje maski i rukavica, pranje ruku te na socijalnu distancu.

"Pred nama je druga faza borbe. Opće mjere koje su dosad bile na snazi se ukidaju te se svima na vlastitu odgovornost prepuštaju sva dalja ponašanja. Nepridržavanje mjera koje se i dalje moraju poštovati mogu dovesti do malog skoka oboljelih", kazao je Avdić.

Ministar obrazovanja nauke, kulture i sporta HNK-a Rašid Hadžović najavio je početak rada autoškola već u narednoj sedmici, ali u skladu s higijensko-epidemiološkim mjerama, kao i polaganje mature za srednjoškolce na način da će svi prilikom odbrane biti oslobođeni usmenog ispita.

Ocjena pismenog rada ujedno će biti i konačna. Uspjesi iz ostalih predmeta koji su sastavni dio mature će se izvesti iz zaključenih ocjena. Prijave za upis u osnovne škole već su okončane, dok će se srednjoškolci moći upisati tokom juna, ali u skladu s pravilima koja budu na snazi.

"Vrtići će započeti rad čim se ispune preduslovi koje će propisati Zavod za javno zdravstvo. Zbog pokretanja privrednih subjekata nastojat ćemo izaći ususret svim roditeljima djece predškolskog uzrasta. Školska godina će se okončati kroz online nastavu, jer smatramo da bi bilo pomalo šokantno vraćati učenike u klupe na svega 15 dana. Visokoobrazovne institucije donijet će odluku o završetku nastave i ispitima u skladu s higijensko-epidemiološkim mjerama. Kulturni i sportski sadržaji u predstojećem periodu će se razmatrati i donijet će se najbolje odluke", najavio je Hadžović.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNK-a Donko Jović najavio je skoro usvajanje izmjena i dopuna rebalansa Budžeta HNK-a za 2020. godinu, kao i nacrta zakona za saniranje šteta izazvanih pandemijom koronavirusa.

"Vlada će donijeti jedan od najkvalitetnijih i najsadržajnijih korona zakona u državi. On će imati niz konkretnih rješenja za subvencije desetak hiljada ličnih dohodaka te održati poticajnu politiku u svim strateškim granama. Stvorit ćemo prostor za oporavak i sprečavanje daljih gubitaka radnih mjesta. Imamo intenciju subvencioniranja najnižih plata za desetak hiljada radnika čime ćemo rasteretiti i jedinice lokalne samouprave", konstatovao je Jović.

Kaže i kako postoji prostor i za druge subvencije u privredi, kao i da je postignut dogovor o oslobađanju od fiskalnih i parafiskalnih nameta. Pravo na subvencije imat će poslovni subjekti kojim je zabranjen rad u vrijeme pandemije, koji nisu otpuštali radnike i koji su zaključno sa februarom izmirili sve svoje obaveze. Subvencionirat će se za vrijeme od početka do kraja zabrane rada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije