Hadžidedić o izbornoj reformi: Udruženi zločinački poduhvat s ciljem rušenja BiH

6
F. V.
Hadžidedić o izbornoj reformi: Udruženi zločinački poduhvat s ciljem rušenja BiH
Foto: Radiosarajevo.ba / Hadžidedić oštro o učesnicima pregovora

Razgovori o izbornoj reformi, uz posredovanje međunarodnih, predstavnika nastavljeni su danas.

Sastanak članova kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta BiH s direktoricom za Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst i specijalnim izaslanikom SAD za izbornu reformu Matthewom Palmerom održan je danas u Sarajevu.

"Za jačanje institucionalnog okvira BiH, izborna reforma je od ključnog značaja. Snažne i funkcionalne institucije su najvažnije da bi BiH izašla iz trenutne političke krize", poručio je međunarodni izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer nakon sastanka s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Palmer i Eichorst sastali s se danas, s početkom u 14 sati, i s predstavnicima vladajućih stranaka u zgradi Delegacija Europske unije u BiH, a s predstavnicima opozicije iz RS-a u 15.30 sati. Najavljeni su i razgovori o izmjenama Izbornog zakona u Neumu, što je izazvalo oštre reakcije u javnosti.

O dosadašnjem toku razgovora o izbornoj reformi za portal Radiosarajevo.ba govori profesor međunarodnih odnosa, prof. dr. Zlako Hadžidedić.

"Čitav proces izborne reforme predstavlja udruženi zločinački poduhvat sa ciljem rušenja ustavne strukture Bosne i Hercegovine, s obzirom da je u okviru te strukture izborna procedura precizno utvrđena i ne može biti izmijenjena bez prethodne promjene Ustava. Svu učesnici u tom zločinačkom poduhvatu djeluju isključivo u svom privatnom kapacitetu i nemaju nikakav legitimitet niti mandat da vrše izmjene ustavne strukture Bosne i Hercegovine", kazao je za portal Radiosarajevo.ba profesor Hadžidić.

On smatra odgovornim kako domaće, tako i međunarodne aktere u ovom procesu.

"Kada bi u Bosni i Hercegovini postojala vladavina prava, domaći učesnici - Čović, Izetbegović i Dodik - bili bi smjesta uhapšeni pod optužbom pokušaja državnog udara, dok bi strani učesnici - Palmer i Eichorst - bili po hitnom postupku protjerani iz Bosne i Hercegovine, sa doživotnom zabranom ulaska na njenu teritoriju.

Nažalost, u Bosni i Hercegovini nedostaje građanska svijest o vlastitom suverenitetu, te smo svi zajedno odgovorni što se taj suverenitet neprekidno ruši u ovakvim udruženim zločinačkim poduhvatima, bez odgovarajuće reakcije od strane bosanskohercegovačkih institucija i samih građana", zaključio je Hadžidedić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije