Eichorst: Vrijeme nam ističe, trenutna kriza je neprihvatljiva

7
Radiosarajevo.ba
Eichorst: Vrijeme nam ističe, trenutna kriza je neprihvatljiva
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Eichorst nakon sastanka u Parlamentu BiH

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst je nakon današnjeg sastanka sa članovima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, rekla je da je bilo govora o izmjenama Izbornog zakona BiH i blokadi državnih institucija. Poručila je da vrijeme ističe te da je veoma važan kompromis političara u BiH.

Eichorst je naglasila da Evropska unija i SAD i dalje ostaju posvećeni Bosni i Hercegovini, njenoj jedinstvenosti i suverenitetu.

“Zemlji mira i prosperiteta i jedne jedinstvene teritorije, jedne zemlje i jednog naroda. Mislim da je današnji sastanak sa članovima zajedničkog kolegija PS BiH bio jako uspješan, konstruktivan i korisna je bila diskusija i smatram da je to bio dobar početak i uvod u naš cijeli tehnički dio radova koji predstoje u narednim danima. Napominjem da je Parlament dom demokratije, mjesto u kojem se nalaze ona rješenja koja su potrebna”, naglasila je Eichorst.

GRAS obavještava građane o izmjenama u saobraćaju

GRAS obavještava građane o izmjenama u saobraćaju

Eichorst nakon sastanka u Parlamentu BiH  - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Eichorst nakon sastanka u Parlamentu BiH

Kaže da je trenutna politička kriza neprihvatljiva za narod BiH.

Nadam se da je neprihvatljiva i za delegate PSBiH na isti način kako je neprihvatljiva za EU i njene partnere. Blokade rada Parlamenta i institucija BiH jednostavno obustavljaju sve životno potrebne aktivnosti koje bi se trebale odvijati. EU i sve nače članice pozivaju na hitnu deblokadu institucija BiH i jedan puni i bezuslovni povratak koji će omogućiti njihovo funkcionisanje. Vjerujemo da je saglasnost svih političkih subjekata po pitanju izborne i ustavne reforme jedno od ključnih pitanja, ali do te saglasnosti još nismo došli. Mi smo ovdje da podržimo razgovore koje bi išle u pravcu pronalaska rješenja i saglasnosti u smislu izmjena Ustava i Izbornog zakona i izmjena svih onih diskriminatornih odredbi koje su sadržane u Izbornom zakonu, koje će unaprijediti integritet ukupnog izbornog procesa uz usklađivanje sa evropskim i međunarodnim standardima”, pojasnila je, prenosi N1

Eichorst nakon sastanka u Parlamentu BiH  - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Eichorst nakon sastanka u Parlamentu BiH

Eichorst je dodala i to da je povjerenje u izborni proces i rad institucija ozbiljno narušen zbog određenih kredibilnih navoda o izbornim prevarama.

“Naravno građani žele imati izborni proces i institucije kojima žele vjerovati. Time bi se napravio kredibilan i značajan iskorak na približavanju BiH ka EU i upravo je to poruka koju smo prenijeli članovima zajedničkog kolegija. Da se okupe i zajedno rade u tom pravcu. Mi govorimo o jednom kredibilnom paketu koji će riješiti pitanje diskriminacije i kroz zakonodavstvo osigurati transparentnost, integritet izbornog procesa i unaprijediti funkcionalnost institucija. Sa svoje strane smo od njih tražili saradnju i kompromise u iznalaženju konačnog rješenja. Vrijeme nam ovaj put ne ide u prilog, nije na našoj strani i ključno je da ga na pravi način iskoristimo”, poručila je Eichorst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije